Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pracovní tým „DUO“ odhalil pachatele závažné trestné činnosti

Od jara tohoto roku byl na území hlavního města Prahy zaznamenán nárůst loupežných přepadení heren, kasin a barů. Pachatelé se vyznačovali nebývalou agresí, kterou umocňovali pohrůžkou střelnou zbraní. 

Všemi případy tohoto druhu se postupně začali zabývat kriminalisté z pražské policejní správy, kteří na základě vyhodnocení stop z míst činů, srovnání dle způsobu provedení, vyhodnocení dostupných videozáznamů a popisů pachatelů natipovali asi 15 případů loupežných přepadení v objektech na území hl. m. Prahy.
Vzhledem k výsledkům tohoto vyhodnocení a také s přihlédnutím k závažnosti případu vznikl tým s pracovním názvem “DUO”. Tvořili jej kriminalisté Správy hlavního města Prahy a všech jejich obvodů. Na dokumentování případu se dále podíleli specializované složky Policie ČR Správy hl. m. Prahy a Policejního prezídia ČR.
Výsledkem práce týmu bylo natipování, vypátrání a zadržení (v červnu tohoto roku) tří zvlášť nebezpečných pachatelů s bohatou kriminální minulostí, kteří se kdykoli nezdráhali použít násilí, popřípadě střelných zbraní, které nosili neustále při sobě.
První ze zadržených je muž ve věku 40 let z Prahy. Jedná se o zvlášť nebezpečného recidivistu, v minulosti trestně stíhaného ve více než dvaceti případech pro sériově páchanou násilnou a majetkovou trestnou činnost (vražda, loupeže, krádeže vloupáním, krádeže prosté, apod.) V současné době jej vyšetřovatel obvinil ze spáchání 30 skutků, z nichž převážnou část tvoří loupeže (15 případů v roce 2007 a 13 letos). Tento pachatel byl organizátorem trestné činnosti a účastnil se všech dosud zadokumentovaných loupežných přepadení.
Další zadržený je muž ve věku 41 let z Prahy. Také v tomto případě jde o zvlášť nebezpečného recidivistu. V minulosti byl trestně stíhán ve více než dvaceti případech, a to pro sériově páchanou násilnou a majetkovou trestnou činnost (vražda, loupeže, krádeže vloupáním, krádeže prosté, apod.) Také jej v současné době vyšetřovatel obvinil ze spáchání 13 skutků, z nichž převážnou část tvoří loupeže spáchané ve formě ve spolupachatelství (8 případů v roce 2007 a 4 v roce 2008).
Třetí zadržený je muž ve věku 54 let ze severu Čech, taktéž zvlášť nebezpečný recidivista, který byl v minulosti stíhaný více než desetkrát za majetkové trestné činy a společně se zmíněnými muži se zúčastnil spáchání trestného činu loupeže.
V průběhu vyšetřování zadokumentovali kriminalisté trestnou činnost dalšího muže, osmatřicetiletého společníka zadržených, taktéž zvlášť nebezpečného recidivisty, který s nimi v roce 2007 provedl loupežná přepadení tří poboček pražských bank. Ten se ale dne 12. ledna 2008 při pokusu o zadržení sám zastřelil v prostorách podzemních garáží OC Palladium v Praze 1.
Těmito skutky způsobili pachatelé škodu v celkové výši asi 9 miliónů korun. Za spáchané skutky jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 10-15 let.

záznam přepadení jednoho z kasin ve formátu .wmv

vytisknout  e-mailem