Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Prahou obchází falešná policistka

Od neděle 14. srpna tohoto roku vyšetřují kriminalisté policejního obvodu Praha I dva případy podvodného jednání, ve kterých figuruje jedna a tatáž pachatelka. Vydávala se za policistku a přišla si tak na více než dvě desítky tisíc korun.  

Nejprve se kolem poledního objevila v prostorách prodejny benzinové čerpací stanice na ulici Karlovarská v pražských Řepích. Tamním pracovnicím se prokázala údajným služebním průkazem Policie ČR a představila se jako policistka z „měnové kriminálky“. Tvrdila jim, že mají v pokladně falešné bankovky v nominální hodnotě 2 a 5 tisíc korun, které je třeba zajistit. Pracovnice jí tedy předaly celkem 14 tisíc na hotovosti, které vložila do obálky. Tu opatřila černým hranatým razítkem s údaji o svém zaměstnavateli, útvaru, a své osobě a dala ženám pokyn, ať ji uloží do trezoru. Když obálku o něco později otevřel vedoucí prodejny, nalezl uvnitř jen kus prázdného papíru.
 
Podobná událost se stala ještě téhož dne kolem sedmnácté hodiny v prodejně parfumerie obchodního centra na náměstí Republiky v Praze 1. Také tady se objevila neznámá žena, která o sobě tvrdila, že je policistka a má podezření na falešné bankovky. Také v tomto případě se jí podařilo důvěřivou prodavačku hbitě obelstít. Vystačila si přitom se stejnou legendou, jako v prvním případě. Tentokrát si odsud odnesla 11 tisíc.
 
Oběma těmito případy se v současné době zabývají kriminalisté policejního obvodu Praha I. Domnívají se, že jde o jednu a tutéž pachatelku a dokonce znají i její podobu. Zachytily ji totiž kamery jak v prostorách benzinové čerpací stanice, tak ve zmíněném obchodním centru. Na záběrech by ji tak mohl někdo poznat. Jedná se o ženu ve věku kolem 30 let, štíhlé, přibližně 160 cm vysoké postavy s delšími rovnými tmavými vlasy. V době spáchání obou skutků byla oblečena do černého trička s krátkými rukávy a krátkých tmavých kalhot. Na nohou měla boty typu „žabky“ a na očích brýle. Policie se nyní obrací na všechny spoluobčany, kteří by mohli pomoci odhalit její totožnost, aby se neprodleně přihlásili na lince 158. Dotyčná totiž může páchat tuto trestnou činnost i nadále. Prozatím jí za trestný čin podvodu hrozí až dva roky odnětí svobody.
 
Policie v této souvislosti důrazně varuje a upozorňuje zejména personál nejrůznějších prodejen, aby se měl na pozoru a podobným legendám vůbec nevěřil. Útvar „měnové kriminality“, ke kterému se dotyčná hlásila, totiž ve skutečnosti vůbec neexistuje. Je také dobré vědět, jak vypadá služební průkaz Policie ČR. Jedná se o černé kožené rozkládací pouzdro, ve kterém je plastová kartička s fotografií a osobním evidenčním číslem policisty a kovový odznak ve tvaru stříbrné osmicípé hvězdy se stejným číslem. Pokud se jedná o pracovníka kriminální služby, má tento znak podobu modrého oválu, na kterém je v horní části vyobrazena stříbrná osmicípá hvězda a pod ní je nápis Služba kriminální policie a vyšetřování. Pokud má policie podezření na padělané bankovky, je povinná je dle zákona zajistit přímo na místě a vydat k tomu příslušné potvrzení. Pokud je následně Česká národní banka vyhodnotí jako pravé, musí být vráceny zpět majiteli.
 
Kpt. Bc. Eva Stulíková   19.8.2011
 
Odkazy do noveho okna

neznámá žena

neznámá žena 

Detailní náhled

neznámá žena

neznámá žena 

Detailní náhled

neznámá žena

neznámá žena 

Detailní náhled

neznámá žena

neznámá žena 

Detailní náhled

neznámá žena

neznámá žena 

Detailní náhled

neznámá žena

neznámá žena 

Detailní náhled

neznámá žena

neznámá žena 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem