Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Prapodivné podnikání

DĚČÍN - Objevují se podovody s osobními údaji. 

DĚČÍN - Děčínští policisté se v posledních týdnech potýkají s několika případy na Děčínsku, které vykazují znaky přečinu podvodu. Cestou k rychlému a především snadnému výdělku bývá zneužívání důvěřivých osob. Zvláště pak jejich osobních údajů. Zkrátka vše, co je potřeba k sepsání plnohodnotné smlouvy. Tyto smlouvy jsou vynalézavými podvodníky uzavírány elektronicky pomocí internetu či telefonicky, což některé leasingové a bankovní společnosti umožňují.  M9stní strážci zákona za poslední dobu evidují sedm případů takto uzavřených půjček, jejichž scénář se nápadně podobá. Vždy se jedná o zneužití osobních dat, ke kterým přijdou na základě důvěřivosti druhých. Ty jsou využity v rámci uzavření smlouvy.
 
Zdejší strážci zákona čelí několika oznámení od lidí z Ústeckého kraje, kteří sdělili své osobní údaje osobě, jež je o to požádala. Většinou je získání údajů doprovázeno legendou o vyplacení pojistky na účet osloveného, protože nad jejich vlastním účtem visí exekuce. Z výpovědí poškozených vyplouvá na povrch i varianta zaslání alimentů či výhry, která byla zaslána na poštu prostřednictvím peněžní poukázky na adresu důvěřivé osoby. V momentě, kdy podepsali a převzali částku od poštovní doručovatelky, stali se současně dlužníkem peněžní společnosti. Po čase se některým z nich v poštovní schránce objevila výzva k zaplacení dlužné částky. Většinou se jednalo o pěti a šesti tisícové částky.
 
Policisté proto apelují na rozvahu a obezřetnost při manipulace a sdělování vlastních osobních údajů třetí osobě. Buďte opatrní při nakládání se svými osobními údaji, jelikož neopatrné nakládání s nimi Vás může přivést až na policejní stanici.
 
 
Děčín, 10. července 2013 
 
nprap.  Petra  Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín
E-mail : pisdc@mvcr.cz
Tel.:  974 432 207, 724 156 293

vytisknout  e-mailem