Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Prázdninové dopravně bezpečnostní akce

Policisté kontrolovali účastníky silničního provozu po celém Plzeňském kraji 

   Každý víkend od 24. června do 17. července probíhaly na území Plzeňského kraje dopravně bezpečnostní akce. Policisté se v souvislosti s letošními letními prázdninami a v návaznosti na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti tentokrát zaměřili na technický stav motorových vozidel a kontrolu dokladů předepsaných pro řízení, dále na dodržování stanovené rychlosti a způsobu jízdy, pravidel silničního provozu na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, ale i na  telefonování za jízdy. Na různých místech našeho kraje zkontrolovali během dvanácti dní celkem 9 222 vozidel a zjistili 2 020 přestupků, za které uložili blokové pokuty ve výši 1 068 600,- Kč. Z tohoto počtu bylo 103 přestupků předáno do správního řízení na přestupkovou komisi.

   Provedená dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu ukázala pozitivní výsledek celkem  u 27 řidičů a tři řidiči  měli   pozitivní test na zjištění přítomnosti návykové látky. Bezpečnostními pásy se nepřipoutalo  za jízdy 188 řidičů a zádržných systémů nepoužilo 25 osob, což jsou velmi vysoké počty z hlediska bezpečnosti. Policisté nevynechali ani řidiče jedoucí po dálnici D5, kde zastavili 55 vozidel bez dálniční známky. Řidiči nákladních vozidel zase v 19 případech nedodrželi bezpečnostní přestávku a dobu jízdy a třinácti přepravcům byly za porušení sociálních předpisů uloženy kauce v celkové výši 150 000 Kč.

   Zjištěno bylo ale i chybování ze strany chodců a cyklistů. Blokové pokuty v celkové  výši  5.600,- Kč  zaplatilo 9 chodců a  2 cyklisté uhradili  blokovou pokutu ve výši 1.500,-Kč.

   Aby bylo na silnicích Plzeňského kraje bezpečněji a snížil se počet neukázněných účastníků silničního provozu, budou v podobných akcích policisté i nadále pokračovat.

.

nprap. Hana Jehlíková, 19.7.2011

 

vytisknout  e-mailem