Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prázdninové dopravní kontroly startují

BEROUNSKO – Rychlost, alkohol a bezpečnostní pásy. Nejen na toto se zaměřili dopravní policisté u řidičů a cyklistů. 

Poslední červnový den nebyl pouze ve znamení předávání vysvědčení všem školákům, ale byl také ve znamení zahájení intenzivních dopravních kontrol na území okresu Beroun. Policisté z Územního odboru Beroun se v pátek 30. června a v sobotu 1. července věnovali četným dopravním kontrolám, které cílili na všechny účastníky silničního provozu.

Do dopravních akcí bylo nasazeno celkem 29 policistů, a to nejen z Dopravního inspektorátu v Berouně, ale také z obvodních oddělení a Oddělení hlídkové služby. Během páteční a sobotní akce, policisté zkontrolovali téměř 300 řidičů motorových vozidel, motocyklistů a také cyklistů.

Celkem hlídky zjistily 59 porušení zákona. Nejčastěji se policisté potýkali s nedodržením nejvyšší povolené rychlosti, a to u 24 řidičů. U 8 osob zjistili řízení pod vlivem alkoholu, z toho 6 z nich byli cyklisté. Dalším prohřeškem bylo telefonování za jízdy (3 případy), nepoužití bezpečnostních pásů (5 případů), jízda bez řidičského oprávnění (1 případ) a jízda bez řidičského průkazu (3 případy). V příkazním řízení policisté na místě vybrali celkem 25.000,-Kč.

Hlavním cílem všech dopravně bezpečnostních akcí, je ovlivnit nekázeň všech účastníků silničního provozu, působit preventivně a snížit tak dopravní nehodovost na našich silnicích. Ze statistik vyplývá, že je třeba všem účastníkům silničního provozu připomínat povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Pozor na alkohol!

Ten za volant nepatří ani u řidičů motorových vozidel ani u cyklistů. Jeho odbourávání závisí na mnoha faktorech a nelze tak jednoznačně určit doba po požití, po které můžeme bezpečně řídit. Z tohoto důvodu doporučujeme všem řidičům, aby si v případě požití alkoholických nápojů, zajistili odvoz a zbytečně na silnicích nehazardovali. S tím je také úzce spojen zákeřný zbytkový alkohol. Jedná se o hladinu alkoholu, kterou má řidič v sobě, ale pocitově se v mnoha případech cítí střízlivý, popřípadě nabyl mylného dojmu, že alkohol již musel odbourat do nulové hladiny. Bohužel se s tímto jevem setkáváme při dopravních kontrolách velmi často, a to zejména v ranních hodinách, typicky po různých festivalech atp. Na místech konání těchto kulturních akcí bývají zpravidla místa, kde se řidič může před jízdou podrobit orientační dechové zkoušece a zjistit, zda může usednout za volant či nikoliv. Využívejte těchto míst a neriskujte.

Společnou zodpovědností přispějeme k bezpečí na našich silnicích.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
10. července 2023

Odkazy do noveho okna

Dopravní kontroly na Berounsku

Dopravní kontroly na Berounsku 

Detailní náhled

Dopravní kontroly na Berounsku

Dopravní kontroly na Berounsku 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem