Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prázdninový silniční provoz

PŘÍBRAMSKO - Od pátku do neděle proběhne dopravně bezpečností akce. 

Policisté ve snaze snížit nehodovost a ovlivnit nekázeň některých účastníků silničního provozu zvýší o letních prázdninách dohled na komunikacích, obzvlášť na místech s vyšším dopravním zatížením a na rizikových úsecích. Během léta dochází ke značnému nárůstu dopravy, navíc vyjíždí na silnice ve větší míře i motorkáři a cyklisté.

Nejčastější příčinou dopravních nehod je nesprávný způsob jízdy a poté nepřiměřená rychlost. Policisté proto budou kontrolovat zejména dodržování stanovené rychlosti, způsob jízdy v jízdních pruzích, dále držení telefonu za jízdy, používání bezpečnostních pásů, technický stav vozidel a dodržování zákazu předjíždění nákladních automobilů v úsecích, kde je to zakázáno.

V letošním roce byl novelizován zákon o silničním provozu, jehož cílem je přinést více bezpečnosti na silnice. Za držení telefonního přístroje při řízení v ruce nyní hrozí pokuta až 3,5 tisíce korun, ve správním řízení dokonce až 10 tisíc korun. Zpřísnilo se i přidělení bodů ze dvou na čtyři.

Pokud řidič překročí rychlost v obci o 40 km/h a mimo obec o 50 km/h činí nyní správní trest až 25 tisíc korun, hrozí až 1,5 roku zákazu řízení a šest bodů. Jestliže překročí motorista rychlost v obci o 20 km/h a mimo obec o 30 km/h pak je pokuta na místě až 3,5 tisíce korun, ve správním řízení až 10 tisíc korun a budou přiděleny čtyři body.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbrram
28. červen 2024

vytisknout  e-mailem