Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prázdniny jsou tu

KRAJ – Policie radí nejen dětem, jak je prožít bezpečněji  

Období letních prázdnin a dovolených je tady, a proto je dobré znát nějaké informace a přijmout několik důležitých rad. Rodiče i děti se těší, až si užijí slunné dny na chatě, u moře nebo v přírodě. Aby tomu tak opravdu bylo, je důležité nezapomínat na několik důležitých zásad, které je dobré si připomenout.

Doprava

V souvislosti s koncem školního roku a začátkem letních prázdnin se, stejně jako každý rok, dopravní policisté v kraji připravují na zvýšený provoz na silnicích.
Dnes – v pátek 27. 6. 2014 jsme se v celém kraji zaměřili zejména na komunikace v blízkosti školských zařízení s cílem předcházet úrazům školáků. Během prázdnin pak bude v našem zorném poli nejenom osobní a nákladní doprava, ale intenzivně se zaměříme i na autobusovou přepravu, a to zejména dálkovou. Kontroly budou směřovány zejména na místa s vyšším dopravním zatížením, tj. na dálnice, silnice I. a zatížených II. tříd a samozřejmě na vytipovaná riziková místa.

Podrobné informace o opatřeních policie, prázdninové statistiky, rady a doporučení a mnoho dalšího naleznete zde – v tiskové zprávě Ředitelství služby dopravní policie PP ČR: www.policie.cz/clanek/doprava-o-prazdninach.aspx a rovněž zde v přehledné prezentaci na toto téma: http://www.policie.cz/soubor/prazdniny-2014-pcr.aspx

Zákon o silničním provozu k nahlédnutí zde: http://www.ibesip.cz/cz/legislativa/silnicni-zakon-s-komentarem

Před odjezdem

  • nikomu cizímu nesdělujte svůj odjezd – např. na sociálních sítích
  • uschovejte si cenné věci na bezpečné místo, hotovost je v bezpečí v bance – ne pod polštářem
  • dobře si zabezpečte Váš byt nebo dům
  • zkontrolujte, zda máte všechna okna a dveře dobře uzamčené
  • pokud budete pryč delší dobu, požádejte dobré známé nebo členy rodiny, aby Vám vybírali schránku a např. manipulovali se žaluziemi, aby se vytvořil dojem, že v bytě nebo domě někdo je
  • o tom kam jedete a jak dlouho tam budete, můžou vědět Vaši nejbližší – pro případ nepokojů v navštívené zemi, nehody apod. Například Ministerstvo zahraničních věcí ČR nabízí registraci v systému Drozd – právě z těchto důvodů. (https://drozd.mzv.cz/)


Děti a mládež

Děti se v průběhu prázdnin často ocitají samy, snaží se trávit svůj volný čas dle svého, při tomto na ně může číhat mnoho rizik a nebezpečí.

Děti v dopravě
jízdní kolo

  • před jízdou si zkontrolujte, zda je jízdní kolo v dobrém technickém stavu
  • nasaďte sobě i svým dětem přilbu (přilba je povinná do 18 let)
  • děti ve věku do 10 let se mohou na silniční komunikaci pohybovat pouze v doprovodu osoby starší 15 let
  • oblečení volte ve výraznějších barvách, které jsou dobře vidět i na delší vzdálenosti, nebo se vybavte reflexními prvky

vozidlo

  • ponechávat malé, ale i větší dítě uzamčené ve vozidle na slunci například po dobu nákupu, je nebezpečné ( i na parkovištích se dějí dopravní nehody do zaparkovaných vozidel, nebo může nastat situace, kdy se dle předchozího plánu nestihneme vrátit k autu – úraz, zdravotní indispozice…)
  • malé děti přepravovat pouze za použití zádržných systémů a to vždy, tedy i na krátké vzdálenosti

chodec

  • rodiče by měli děti seznámit s riziky dopravy a nechat je pohybovat samotné v silničním provozu až, když jsou si rodiče jisti, že děti znají základní důležitá pravidla pro bezpečný pohyb v okolí a na vozovkách.
  • K tomuto zcela jasně hovoří první odstavec § 3 Zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb. :
    Provozu na pozemních komunikacích se nesmí účastnit osoba, která by vzhledem k věku nebo ke sníženým tělesným nebo duševním schopnostem mohla ohrozit bezpečnost tohoto provozu. To neplatí, pokud osoba sama nebo jiná osoba učinila taková opatření, aby k ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích nedošlo.
  • využití reflexních prvků při pohybu za snížené viditelnosti zvýší bezpečí nemotorizovaných účastníků

Další rady naleznete na www.ibesip.cz zde: http://www.ibesip.cz/cz/rodic/bezpecnost-deti/deti-o-prazdninach

Děti samy

  • pokud je dítě samo, mělo by znát pravidla, jak se chovat. U telefonu, nebo v seznamu mobilního telefonu by měli rodiče nechat důležitá telefonní čísla - rodičů, policie, záchranné služby, hasičů , linky bezpečí apod.
  • rodiče by měli poučit své dítě o tom, jak telefonovat, že by nemělo dítě do telefonu poskytovat informace o rodičích, o sobě, o tom, kdy se rodiče vrátí z práce, že je samo doma apod. Děti by neměly důvěřovat cizím osobám volajícím telefonem, ale také těm, kteří stojí za dveřmi. Otevřít dveře, aniž bychom věděli, kdo stojí za dveřmi je vskutku velmi riskantní
  • děti by si neměly vodit cizí „kamarády“ domů, pouze s vědomím rodičů
  • stejné je přirovnání k bezpečné komunikaci na sociálních sítích – tedy komunikovat jen s tím koho opravdu dobře znám
  • nikdy neskákat do vody, kterou dobře neznají, nemůžou vědět, jestli je na místě dostatečná hloubka nebo se na dně nenacházejí větší kameny či skály
  • menší děti by neměly chodit do volné přírody samy, hrozí zde reálné nebezpečí, že se mohou ztratit nebo se zranit (v případě ztráty je dobré, aby dítě zůstalo na jednom místě, lépe se pak dá dohledat)
  • klíče od domu by neměly nosit děti viditelně, ale skrytě, pod oděvem, neměly by mít větší finanční částku u sebe, neměly by chodit s cizími lidmi, byť by je cizí člověk požádal o cokoli
  • rodiče by měli poučit děti o tom, že nesmí přistupovat k cizím autům, stopovat
  • pokud dítě nemá dostatečnou prostorovou orientaci, nemělo by do volné přírody chodit samo

Další rady zde: http://www.policie.cz/clanek/jak-zajistit-bezpeci-pro-deti-880802.aspx

Zloději, podvodníci, či "smrtka" na silnicích a ostatní lumpové na dovolenou neodjíždí, a proto buďme ostražití i v dobách klidu, volna a pohody.

Královéhradecká policie přeje všem obyvatelům a návštěvníkům kraje klidné prožití prázdnin.

nprap. Jan Čížkovský
27. 6. 2014

vytisknout  e-mailem