Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prázdniny v silničním provozu

Představitelé Ministerstva dopravy ČR a Policejního prezidia ČR se dnes sešli se zástupci médií a upozornili na rizika spojená s obdobím dvouměsíčních letních prázdnin z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.  

Tiskové konference se zúčastnili ministr dopravy Gustáv Slamečka a ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil.
 
Ministr dopravy v úvodu označil problematiku dopravní nehodovosti ve vztahu k jejím následkům za jednu z priorit ministerstva. Zároveň poukázal na dosavadní příznivý vývoj následků dopravních nehod a podotkl: „Pokud vývoj nezaznamená výrazné změny, mohli bychom splnit cíl národní strategie, která počítá se snížením počtu usmrcených při dopravních nehodách pod 657 osob.“ Shrnul také faktory, které příznivý vývoj ovlivňují. Mezi ty zařadil například významný posun k lepší infrastruktuře, činnost policie, ale také významný vliv médií, která se problematice bezpečnosti silničního provozu v poslední době intenzivně věnují.
 
Na slova ministra navázal ředitel dopravní policie plk. Leoš Tržil, který vyhodnotil nehodovost a její následky za období letních prázdnin 2009 z pohledu jednotlivých skupin účastníků silničního provozu. Poukázal také na zranitelnost nemotorizovaných účastníků a vyzval k důslednému používání ochranných prostředků (chrániče, přilby), které mohou významným způsobem ovlivnit následky na životě a zdraví. Ve své prezentaci shrnul ředitel dopravní policie úskalí prázdninového provozu, a to zejména z pohledu konce školního roku, cestování na dovolenou nebo intenzivnějšího výskytu dětí na pozemních komunikacích.
 
Rady na cesty doplnila také Zuzana Ambrožová z oddělení BESIP ministerstva dopravy, která se věnovala mimo jiné problematice dálkové jízdy, a to včetně nastavení sedadla řidiče, hlavových opěrek, či správného a bezpečného použití zádržných systémů. Upozornila, že ani v letním období činnost BESIP neutichne. Naplánováno je 60 přesně cílených preventivních akcí zastřešených kampaněmi a projekty Nemyslíš, zaplatíš!, Domluvme se!, a BESIP Team. 
 
Letní období bude spojeno také se zvýšeným dohledem dopravní policie. Na konci školního roku se pozornost policistů zaměří do okolí školských zařízení. V následujících týdnech budou zvýšenému dohledu podrobeny také významné silniční tahy. Naplánovány jsou stovky dopravně bezpečnostních akcí a opatření.
 
Účastníci tiskové konference se shodli na tom, že prázdninové dny patří z pohledu silničního provozu k těm nejrizikovějším, a proto by měli motorizovaní i nemotorizovaní účastníci věnovat maximální pozornost dodržovaní stanovených pravidel. Na silnici by rozhodně neměli zapomínat ani na ohleduplnost a toleranci.
 
Prezentace z tiskové konference ke stažení zde.
 
kpt. Veronika Benediktová

vytisknout  e-mailem