Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pražská policie v těchto dnech otevřela další speciální výslechovou místnost.

Slavnostního otevření se v ulici Na Perštýně v Praze 1 zúčastnili zástupci pražské policie a pracovníci ministerstva vnitra, které celý projekt financovalo. 

Speciální výslechová místnost je ve své podstatě prostředí, které svým vybavením a zařízením vytváří podporu hlavně dětem, které se staly oběťmi nebo svědky těch nejzávažnějších zločinů, především sexuálního charakteru. Tento projekt má za úkol minimalizovat negativní důsledky sekundární viktimizace, tedy, kdy se prožité trauma ještě více umocňuje právě probíhajícím trestním řízením.

Technicky se jedná o speciálně navrženou soustavu alespoň dvou místností, kdy v jedné probíhá výslech oběti s vyškoleným policistou. Její vybavení je odlišné od běžných kancelářských prostor, přibližně ve stylu vlídného domácího prostředí. Místnost musí být opatřena kvalitní monitorovací audio video technikou, umožňující on-line sledování výslechu vybranými osobami v místnosti druhé. Ta se od běžné kanceláře převážně neodlišuje. Je to prostor určený pro osoby, které mají na výslechu právní nebo jiný zájem, ale které by ho svou přítomností mohli narušit. Jedná se především o osoby soudce, státního zástupce, soudního znalce, psychologa, obhájce, pracovníka OSPODu nebo pracovníka probační či mediační služby.

Výslech, jak je shora již uvedeno, provádí vyškolený policista. Musí být patřičně kompetentní a erudovaný a měl by umět navázat adekvátní kontakt s dítětem, pracovat s emočním doprovodem, vnímat neverbální projevy dítěte nebo rozklíčovat jeho verbální projev.

Audiovizuální výstupy z výslechových místností se stávají pevnou součástí důkazního materiálu, který tak má významnou vypovídací hodnotu pro soud a významnou měrou přispívá ke zkvalitnění práce všech orgánu činných v trestním řízení.

Z historie:

  • Počátek těchto místností se datuje na rok 2004, kdy byla správou hlavního města Prahy v budově Krajského ředitelství vybudována svépomocí první samostatná kancelář vhodná pro jednání s dětským účastníkem. U jejího zrodu stála mjr. PhDr. Alena Kolářová – vedoucí oddělení mravnostní kriminality, díky její předloze a mimořádným úspěchům projektu se v budoucích letech vybudovala celá síť těchto projektů po celé České republice.
  • Od roku 2007 se již na budování podílí odbor prevence kriminality při Ministerstvu vnitra spolu s místní samosprávou v rámci dotačního titulu „ Program prevence kriminality“. V roce 2011 je tzv. expertní skupinou zpracována metodika při budování těchto speciálních výslechových místností.
  • V souvislosti s budováním SVM je do roku 2012 proškoleno 283 specialistů. Dochází k realizaci specializačního kuru na témaz „ Výslech dětského svědka – oběti mravnostní trestné činnosti“. A k tomuto tématu probíhají odborné semináře s kolegy z Polska a Slovenska.
  • V únoru 2013 byla podepsaná dohoda o spolupráci při zajišťování lékařské péče obětem znásilnění mezi KŘP hl.m. Prahy a Ústavem pro péči o matku a dítě v Praze 4-Podolí.
  • K říjnu 2014 je již evidováno padesát těchto místností po celé České republice
  • Přelom roku 2014-2015 je ve znamení inovace demonstračních pomůcek Jája a Pája (rodina). Dále je nově vytvořena s tím spojená Metodika používání demonstračních pomůcek při výslechu dětských obětí s DVD nahrávkou.
  • V současnosti již mluvíme o šedesáti zrealizovaných projektech

Na základě těchto úspěšných projektů se tak v Praze v dnešních dnech otevře v pořadí již třetí takto koncipovaná místnost, která se stane dalším milníkem v pomoci při odhalování takto závažné mravnostní kriminality.

por. Mgr. Tomáš Hulan 9. 6. 2016

vytisknout  e-mailem