Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pražští kriminalisté rozprášili gang cizinců, který kradl v luxusních hotelech

Organizovaná skupina páchala trestnou činnost v hotelech po celé Evropě.  

Detektivové třetího oddělení prvního policejního obvodu si na svůj účet připsali další vydařenou akci s krycím názvem „Peruánský gang“. Na základě informací, které prověřovali a vyhodnocovali od roku 2011, se jim podařilo zadržet čtyřčlennou skupinu cizinců z latinské Ameriky. Ti svou činnost prováděli vždy podle stejného scénáře. Jezdili po luxusních hotelech po celé Evropě a v nich kradli hostům vše, co se dalo. Jejich aktivita spočívala v tom, že se vždy nenápadně dostali do hotelové restaurace nebo do prostor recepce a tam si pak vytipovali „vhodného adepta“. Jeden z mužů odvedl pozornost budoucího okradeného a další dva pak měli pár vteřin na samotnou krádež. Skupina cizinců působila velmi nenápadně a i díky vhodně zvolenému oblečení bez problémů zapadla mezi hosty. Kradli vše, co se dalo přes zavazadla, notebooky, peněženky i značkové oblečení.
                                             
A právě díky předchozímu prověřování se pražští kriminalisté dozvěděli, že se gang chystá do Prahy.
Netrvalo dlouho a skupinka se objevila poslední říjnový den v hotelech na Praze 1. První krádež zaznamenali kriminalisté v hotelu v ulici v Celnici. Pachatelé tam kolem půl osmé ráno vešli do hotelové restaurace, kde se v tu dobu podávala snídaně. Zde si nejprve společně sedli k volnému stolu, po chvíli se začali procházet mezi ostatními stoly v restauraci a tipovali si zde možnou oběť. Pár minut poté využili toho, že jeden z hostů odešel od stolu a zůstala u něj pouze jeho manželka, kterou oslovil jeden z pachatelů, tím odvrátil její pozornost a druhý mezitím odcizil odložený batoh a kabát.
 
Další krádež zachytily bezpečnostní kamery asi o hodinu a půl později a to v hotelu na Praze 2. Tam pachatele využili nepozornosti poškozeného a v nestřeženém okamžiku mu odcizili cestovní kufr s notebookem a jinými věcmi zhruba za sto tisíc korun.
 
Pražští kriminalisté chvíli po krádeži celou skupinku zadrželi. Dva muži se prokázali padělaným cestovním dokladem. Na základě dalšího šetření detektivové zjistili, že po dvou z nich pátrá Interpol na národní úrovni a to v Německu a ve Španělsku, zejména kvůli majetkové trestné činnosti a také kvůli krádeži zbraní.
 
 Vyšetřovatel následně trojici obvinil z trestných činů krádeže ve spolupachatelství a také z padělání a pozměnění veřejné listiny, za což jim hrozí v případě odsouzení až osmiletý pobyt za mřížemi. Soudce dokonce na organizovanou skupinu uvalil vazbu, a tak si na svůj trest počkají ve vazební věznici.
 
npor. Mgr. Hana Jeřábková, DiS. – 19. 11. 2013
 
Odkazy do noveho okna

Zadržení "Peruánský gang 2"

Zadržení "Peruánský gang 2" 

Detailní náhled

zadržení "Peruánský gang"

zadržení "Peruánský gang" 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem