Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Před cestou větrali auto, drzý zloděj si do něj sáhl pro lup

NÁCHODSKO – Ukradl věci za desítky tisíc korun, stačila chvilka nepozornosti. 

Otevřený zavazadlový prostor osobního vozidla přilákal dne 3. srpna 2017 na Adršpašsku neznámého pachatele, který využil chvilkové nepozornosti rodičů. Po návratu z výletu chtěla mladá rodina z parkoviště odjet, ale před jízdou byli nuceni svůj vůz, do nějž hodlali posadit své malé děti, vyvětrat. A to se jim právě stalo osudným. Jeden z rodičů byl po výletě dětem na cestu zajistit občerstvení u nedalekého stánku a druhý se věnoval malým dětem a byl v bezprostřední blízkosti auta. 

Chvilky nepozornosti, kdy se jeden z rodičů vzdálil pro občerstvení a druhý na ně v autě dohlížel, využil policii neznámý pachatel, který nepozorovaně odcizil z otevřeného kufru vozidla elektroniku řádově za desítky tisíc korun. Šlo například i o fotoaparát, který tam jeden z rodičů po návratu z výletu odložil. 

Policie po pachateli v současné době pátrá. V případě jeho dopadení a prokázání viny mu hrozí trest až do výše dvou let.

Policie ČR v souvislosti s tímto činem doporučuje, aby si lidé svá vozidla uzamykali pokaždé, když jej byť na krátkou dobu opouští a v žádném případě není vhodné veřejně ukazovat obsah zavazadlového prostoru – důvod je prostý, pachatelé si mohou při pohledu na naložené věci vozidlo vytipovat a vloupat se do něj v okamžiku, kdy jej jeho majitel opustí. Stejné upozornění platí i pro situace, kdy u vozidla zůstává jeden z pasažérů, protože pachatelům stačí i malá chvilka nepozornosti k tomu, aby z vozidla vytáhli například odloženou kabelku či mobilní telefon. V této souvislosti platí známá pravda: Čím méně toho je ve vozidle odloženo na viditelných místech, tím menší zájem vůz vzbuzuje u pachatelů.

por. PhDr. Ondřej Moravčík
4. srpna 2017; 11:20 hod.

vytisknout  e-mailem