Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Před přepadením banky si dal zmrzlinu

BRNO: Kriminalisté bleskově objasnili loupežné přepadení banky.  

Brněnským kriminalistům z 1. oddělení se v těchto dnech podařilo objasnit další loupež. Podezřelým je tentokrát jednačtyřicetiletý muž z Brna. Jak sám uvedl, již v minulosti dostal nápad, že by mohl přepadnout banku a získat tak větší obnos peněz. Připravil si i lístek s výhružným textem, že má u sebe granát.

Minulý týden se brzy ráno vypravil do centra města, a když procházel kolem jedné z poboček, napadlo ho, že by mohl svůj plán uskutečnit. Před tím si ještě zašel do nedaleké herny, kde prohrál dva tisíce korun. Poté se vrátil k bance, ovšem byla ještě zavřená. Muž si tedy zkrátil chvíli zakoupením zmrzliny. Hned po otevření zamířil k jedné z přepážek a pracovnici předložil lístek. Požadoval vydání půl milionu korun. Vystrašená žena začala pokládat bankovky na pult a mezi tím stiskla tlačítko alarmu, aby upozornila ostrahu objektu. Muž znervózněl a řekl, že už je peněz dost a z místa utekl. Odnesl si více než tři sta padesát tisíc korun.

Ještě tentýž den většinu peněz utratil, koupil si osobní vozidlo, pořídil si mobilní telefon a také navštívil několik rozmanitých podniků. Kriminalisté se pustili do rozsáhlého vyšetřování a velmi rychle přišli pachateli na stopu. Hned následující den byl podezřelý muž zadržen v jednom z brněnských penzionů.

Z dalšího šetření vyplynulo, že tentýž muž má na svědomí také anonymní telefonát o uložení bomby v jednom z bytových domů v Tišnově. Začátkem června zatelefonoval na tísňovou linku 158 a uvedl konkrétní dům, kde má být uložena bomba, která za třicet minut vybouchne. Policisté na místě evakuovali čtyřicet nájemníků a provedli kontrolu objektu s negativním výsledkem. Následně vyšlo najevo, že muž se tímto jednáním chtěl patrně pomstít jedné z nájemnic, se kterou se v minulosti seznámil a chtěl s ní navázat bližší vztah, o který však žena neměla zájem.

Muž byl již v minulosti několikrát odsouzen, nyní je podezřelý ze dvou trestných činů, a to loupež a šíření poplašné zprávy, za které mu může hrozit až desetiletý pobyt ve vězení.

Zvukový záznam: LPbanka2406.mp3

por. Andrea Straková, 24. června 2014

 

vytisknout  e-mailem