Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie ČR získala cenu za bezpečnostní projekt roku 2012

Dne 3. července 2013 se na Policejním prezidiu České republiky uskutečnil slavnostní akt, při kterém byla za účasti hlavních představitelů Policie České republiky a mezinárodního sdružení bezpečnostních profesionálů ASIS International Česká republika předána cena za „Bezpečnostní projekt roku 2012“.  

Ocenění pro Policii České republiky za přínos v oblasti bezpečnosti z rukou předsedy  a místopředsedy české pobočky ASIS International ČR (dále jen ASIS) Ing. Zdeňka Kalvacha a Jaromíra Průši převzali za přítomnosti policejního prezidenta plk. Mgr. Martina Červíčka a náměstka policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Bc. Tomáše Tuhého tvůrci projektu z Městského ředitelství policie Ostrava plk. Mgr. Bc. René Dočekal, por. Ing. Tomáš Vlačiha a por. Mgr. Gabriela Holčáková (do kolektivu autorů patří též plk. Mgr. Tomáš Landsfeld - pozn. redaktora).

Uvedená cena byla udělena mediální kampani se zaměřením na problematiku domácího násilí s názvem „Místo činu? Domov!!!“, kterou od roku 2010 v rámci regionu realizuje Městské ředitelství policie Ostrava Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje.

Uznání pro autory projektu bylo oficiálně vyhlášeno v rámci 9. ročníku mezinárodní „Konference bezpečnostního managementu 2013“, kterou dne 13. června 2013 uspořádala česká pobočka ASIS International ČR.

Na slavnostním ceremoniálu Ing. Zdeněk Kalvach při svém projevu zdůraznil, že je velmi rád, že prostřednictvím udělené ceny může Policii České republiky osobně poděkovat a rovněž veřejně poukázat na nadstandartní a velmi dobrou práci policie a její preventivní aktivity v oblasti bezpečnosti.

Jaromír Průša dodal, že prvenství ostravský projekt ve své kategorii získal díky komplexnosti a tematickému zaměření kampaně. Porota (představenstvo a členové bezpečnostního sdružení ASIS) rovněž ocenila lidský rozměr projektu.

Policejní prezident mj. uvedl, že problematika domácího násilí představuje jednu  z významných oblastí, kterou se policie intenzivně zabývá, neboť se jedná o latentní, mnohdy velmi nebezpečnou trestnou činnost. Poukázal na skutečnost, že jakékoliv kampaně a především informace poskytované široké veřejnosti jsou v oblasti bezpečnosti velmi důležité.

Náměstek policejního prezidenta konstatoval, že udělená cena v oblasti bezpečnosti poukazuje na celospolečenský problém, obecně na násilí. Tento fakt vyjádřil slovy: „Tím, že projekt dosáhl tak významného ocenění, policie pozitivně vnímá zájem veřejného sektoru k preventivním aktivitám. Rozhodně je to velmi dobrá cesta k tomu, jak upozornit na problém ve společnosti, který postihuje významný vzorek občanů naší republiky“.

Ředitel Městského ředitelství policie Ostrava dále mj. poukázal na institut vykázání, jenž představuje velmi účinný nástroj v boji proti domácímu násilí.

Hlavní autorka projektu por. Mgr. Gabriela Holčáková vyzdvihla princip týmové spolupráce, který je v rámci realizace projektu využíván. Ocenění projektu komentovala mj. slovy: „klíčové pro řešení problematiky je, aby se informace dostala k veřejnosti“ a současně dodala: „bez týmu pořádkové policie, bez podpory vedení Městského ředitelství policie Ostrava a Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, bez vstřícnosti a finanční podpory Magistrátu města Ostravy, bez nadstandartní spolupráce s Intervenčním centrem Ostrava, bez úzké spolupráce s Okresním soudem v Ostravě a bez podpory dalších policejních útvarů by nebylo možné projekt dlouhodobě realizovat.“

Závěrem slavnostního setkání policejní prezident plk. Mgr. Martin Červíček vyslovil zástupcům ASIS poděkování za pozitivní hodnocení činnosti policie prostřednictvím udělené ceny, které je pro policii velmi důležité a zároveň vyjádřil potěšení nad oceněním nadstandartní činnosti svých kolegů na poli prevence, která dle jeho názoru výrazně přispívá k zajištění většího pocitu bezpečí našich spoluobčanů.
 
 
kpt. Mgr. Renata Šanderová
oddělení mediální komunikace a PR PP ČR
4. července 2013
 

V rámci řešení problematiky domácího násilí jsou Policií ČR využívány moderní metody výkonu služby, interdisciplinární přístupy a nejnovější zákonné nástroje.

Nejznámější z nich představuje institut vykázání (ustanovení § 44 - § 47 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky), jenž je policií značně využíván, jako opatření preventivního charakteru (nikoliv represivního, tzn. trest), jehož účelem je ochrana života, zdraví, svobody, lidské důstojnosti a majetku ohrožených osob (ženy, děti, senioři, muži), žijících s násilnou osobou ve společné domácnosti.

Aplikace institutu vykázání do praxe si pochopitelně vyžádala důkladné proškolování policistů služby pořádkové policie a služby kriminální policie a vyšetřování, které bylo realizováno ve spolupráci s Bílým kruhem bezpečím a Asociací pracovníků intervenčních center

V této době byl rovněž Ředitelstvím služby pořádkové policie PP ČR ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje realizován celorepublikový projekt s názvem „Domácí násilí“, jehož cílem bylo zajistit informovanost občanů o problematice domácího násilí, zvýšit ochranu obětí domácího násilí a usnadnit realizaci institutu vykázání pro policisty. V rámci projektu byly vytištěny a distribuovány plakáty a letáky s tématikou domácího násilí a informační letáky pro oběti. Pro policisty zasahující při incidentech se znaky domácího násilí byly vytvořeny instruktážní kartičky a výjezdové desky. Díky těmto praktickým pomůckám se podstatně zjednodušila a zkvalitnila práce policistů, zlepšila se jejich komunikace s účastníky incidentu, zejména s ohroženou osobou a zintenzivnila se práce s institucemi poskytujícími psycho - sociální služby.

V současnosti Policie ČR poskytuje nově obětem domácího násilí v rámci systému psychologických služeb v PČR rovněž intervenční a poradenskou pomoc (psycho – sociální a trestně – právní poradenství).

Nutno dodat, že součástí dalších účinných preventivních opatření je spolupráce se státními institucemi a neziskovými organizacemi, které se zabývají poskytováním psychologických, sociálních a ekonomicko - právních služeb, především pak s Bílým kruhem bezpečí, Asociací pracovníků intervenčních center, Intervenčními centry v rámci České republiky a občanským sdružením ROSA a ADRA apod..

Díky skutečnosti, že problematika domácího násilí byla v trestním zákoníku a dalších zákonných normách jednoznačně kodifikována, je boj s tímto fenoménem současné doby oproti letům minulým daleko účinnější a efektivnější.

Problematice domácího násilí je věnována stále značná pozornost, neboť povinnost pro Českou republiku tuto otázku řešit vyplývá z mezinárodních úmluv přijatých v rámci Organizace spojených národů, zvláště z Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen.  
 

 Související dokumenty:
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem