Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Předdušičkové kontroly hřbitovů

Při preventivní akci policisté zkontrolovali několik hřbitovů na Kladensku 

     Preventivně informační skupina a policisté z oddělení hlídkové služby navázali na pravidelnou bezpečnostní akci zaměřenou na kontroly hřbitovů ve vytipovaných místech v okrese Kladno. Tato preventivní kontrolní činnost se uskutečnila 26. října 2012 a policisté v rámci této akce zkontrolovali hroby na 9 hřbitovech na území Kladenska. Jednalo se o hřbitovy v obci Libušín, Svinářov, Smečno, Stochov, Kačice, Libušín - sv. Jiří, Kladno - sv. Jána, Kladno - Dubí a hlavní hřbitov města Kladna. Policisté zkontrolovali  nejen hroby na hřbitovech, ale proovedli i kontrolu v přilehlém okolí, aby prošetřili zda v těchto místech není páchána trestná činnost. Při této prevetnivní činnosti pohovořili s občany, kteří se právě v prostorách hřbitovů nacházeli. Taktéž byly občanům předány informace a zodpovězeny jejich dotazy. Dále policisté majitelům hrobů doporučili vyfotografovat  jejich hroby, aby měli svou dokumentaci pro případ, kdyby jim byly z hrobu zcizeny nějaké předměty. V dnešní době jsou poachatelé nevyzpytatelní a kromě svíčnů, květin a věnců se dost často zaměřují na části funerální architektury (jako jsou například části hrobek a náhrobků a nebo okrasné kovové předměty, či sošky). V průběhu této preventivní akce se policisté setkávali s velmi kladným ohlasem ze strany občanů, kteří policejní hlídkovou činnost vítali, především na hřbitovech v menších obcích. V areálech zkontrolovaných hřbitovů policisté umístili na vývěsné tabule prevetnivní informační letáky. V průběhu celé akce nebyly shledány žádné poničené hroby od vandalů, ale bylo nalezeno mnoho hrobů, které byly poškozeny povětrnostními podmínkami nebo propadlé stářím a neudržováním pozůstalými.

     Dalším úkolem při této akci bylo provádění kontrol zaparkovaných vozidel poblíž hřbitovů a umístní preventivních letáků s informacemi "Auto není trezor!. Policisté těmito informačními letáky s preventivní tématikou se snaží upozornit návštěvníky hřbitovů, aby dbali zvýšené opatrnosti i na těchto pietních místech a především v těchto  dnech před Památkou zesnulých. V současné době se v okolí hřbitovů  sjíždí větší počet návštěvníků, kteří mnohdy při odchodu z vozidla zde opomenou své věci. Zloděj umí využít každou chvilku neopatrnosti ve svůj prospěch.  Nenechavci bývají velmi otrlí a trestné činnosti se dopouští i v blízkosti hřbitovů.

     Dále policisté upozorňují že jako každým rokem je v předdušičkových dnech a o víkendu očekáván zesílený provoz a vyšší nárůst vozidel v silničním provoze. Z těchto důvodů by řidiči měli dbát zvýšené opatrnosti a obezřetnosti. Toto upozornění se týká všech účastníků silničního provozu.

 

29. října 2012

nprap. Jana Šteinerová

vytisknout  e-mailem