Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Předlužila se

Nový Jičín - Dluhy,exekuce 

Pro protiprávní jednání zločinu podvodu se škodou přesahující milion korun, vyšetřují novojičínští kriminalisté 47letou ženu z Novojičínska.
Případ, který se podobá mnoha jiným s menší škodou, má stejný začátek.  Nedostatek financí, snaha překlenout období bez finančních prostředků dostupnými půjčkami, kterých jsou desítky až stovky v inzerátech, nastartoval kolotoč neschopnosti splácet úroky z půjček.

Na začátku zajišťovala 47letá žena půjčky klientům a pak se sama dostala do kolotoče splácení půjček dalšími půjčkami. Vědoma si toho, že není schopna splnit své závazky vůči svým věřitelům si nadále půjčovala. Když už se dostal do registru dlužníků a žádná z institucí či firem jí nechtěla peníze poskytnout, oslovila několik známých. Ty přesvědčila k tomu, aby si peníze pro ní zapůjčili v bankách s tím, že jim půjčky bude splácet.
Policisté během vyšetřování zjistili, že poškození věřitelé byli natolik důvěřiví, že půjčky v řádu desítek až stovek tisíc korun jí ochotně půjčovali.  Věřitelům zůstal pouze dobrý pocit z toho, že se snažili pomoci, ale také dluhy u bankovních institucí, které musejí splácet sami. Za uvedené podvodné jednání hrozí ženě trest odnětí svobody v délce 2-8 let.

Dalšími podvody, které policisté prověřují, jsou ty, které se týkají uvedení nepravdivých údajů při sjednávání úvěrových smluv za účelem získání zboží či finanční hotovosti.
 

por.Mgr. Petr Gřes

Tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem