Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Představili se jako brusiči nožů

VYŠKOV: Dva muži okradli seniorku. 

Včera kolem třetí hodiny odpolední navštívili vyškovský dům s pečovatelskou službou dva neznámí muži. Zvonili na několik bytů a pod záminkou broušení nožů vstupovali dovnitř. Nože skutečně obyvatelům domu nabrousili, avšak jejich úmysly nebyly nezištné. Ve chvíli, kdy starší muž brousil nože, mladší se vždy pod nějakou záminkou snažil porozhlédnout po bytě. Z počátku neuspěli a s nepořízenou odešli. V jednom případě se jim však záměr krást podařil. Devadesátiletou důchodkyni odlákal mladší návštěvník do koupelny pro hadr. Jen pár vteřin stačilo jeho staršímu komplicovi, aby se zmocnil obálek s nastřádanými penězi.

Oba muži světlé pleti byli vysocí asi 170 cm a hovořili česky bez přízvuku. Starší muž ve věku od padesáti do šedesáti let se představoval jako brusič nožů. Měl prošedivělé vlasy, šedivý knírek a podsaditou postavu. Oblečen byl do hnědobílého kostkovaného saka, šedých kalhot a na nohou měl hnědé boty. Na rukou měl navlečené rukavice, které nesundával. Jeho mladší kolega byl ve věku dvacet až pětadvacet let, měl hnědé krátké vlasy, oholenou tvář a štíhlou postavu. Na sobě měl tmavé kalhoty a kabát a na hlavě pletenou čepici. Muži nesli větší kostkovanou kabelu, ve které měli pomůcky k broušení nožů.

Policie žádá občany, kteří viděli osoby tohoto popisu pohybovat se po Vyškově či okolí, aby se přihlásili na tel. 974 639 455 nebo na tísňovou linku 158.

Zároveň policisté nabádají zejména starší obyvatele, aby do bytů neumožňovali vstup osobám, které neznají. Zloději, kteří se snaží pod různými legendami připravit seniory o jejich úspory, nemusí být vždy jen muži. Policie již zaznamenala případy, kdy pod záminkou broušení nožů okrádali důvěřivé občany i ženy.

por. Mgr. Alice Navrátilová, 28. 12. 2010

vytisknout  e-mailem