Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Představujeme nová policejní vozidla

PLZEŇSKÝ KRAJ – Policisté využívají od loňského roku novou techniku. 

V loňském roce převzali od Policejního prezidia ČR plzeňští policisté celou řadu nových vozidel. Některá z nich jsme dnes představili při setkání s novináři.

Jedním z nových modelů je vozidlo značky VW Transporter pro monitoring reálných hrozeb. Deset těchto vozidel je rozděleno v rámci kraje na dálniční oddělení a dopravní inspektoráty jednotlivých územních odborů a městského ředitelství. Vozidla slouží policistům při řešení nehod, uzavírek, nebo v místech, kde se vyskytují různá dopravní omezení, či neobvyklé situace. Vozy byly pořízeny z projektu Evropské unie „Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí“. Ten zahrnuje pořízení speciální techniky a vybavení, které je provozováno z důvodu zvýšení akceschopnosti Policie ČR v rámci IZS při prevenci, přípravě a řešení mimořádných událostí. Vybavení nového modelu VW Transporter je mimo standard doplněno například o programovatelný LED diodový sklopný panel s proměnnými dopravními značkami a texty, osvětlovací teleskopický stožár, prostředky pro vyproštění, přenosnými stroboskopiskými magnetickými výstražnými světly, zdravotnickým vybavením, elektrocentrálou a dalšími speciálními prvky.

Další 3 vozy, kterými nově disponujeme, jsou autobusy VW Crafter. Dva z nich byly dodány plzeňskému městskému ředitelství a jeden je k dispozici v případě potřeby dalších útvarů na krajském ředitelství.  Vzhledem k velikosti zajistí tyto vozy zvýšenou přepravní kapacitu, která je nutná při mimořádných událostech, přírodních a technologických katastrofách i haváriích. Stejně tak mohou být využity při policejních zásazích a opatřeních. I tyto vozy byly pořízeny z projektu Evropské unie „Zvýšení akceschopnosti policie ČR při řešení mimořádných událostí“.

Pro zásah ve špatně dostupném terénu, nebo v nepřístupných oblastech, kde nelze použít běžné služební vozidlo, byly policejním prezidiem pořízeny a EU spolufinancovány (v rámci shora uvedeného projektu EU) čtyřkolky Gladiator X8. Plzeňskému kraji byly přiděleny tři tyto stroje, které budou využívány zásahovou jednotkou a policisty na Územním odboru Rokycany a Klatovy. Čtyřkolky mají i variabilní řešení, kdy je možné nasadit místo kol pásy, které lze využít například na sněhu. K přepravě čtyřkolek byl dále pořízen i vlek.

Dalšími třemi speciálními vozy, které budou sloužit policistům v Plzeňském kraji pro zásahy v těžko dostupném terénu, jsou automobily VW Amarok. I tato vozidla byla pořízena spolufinancováním EU v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí“. Na dnešní ukázce vozidlo představil velitel pořádkové jednotky, která vůz využívá kupříkladu při bezpečnostních opatřeních k zajištění veřejného pořádku v souvislosti s mimořádnými akcemi, jako jsou například různá shromáždění, nebo riziková sportovní utkání.

Novinkou nejenom pro policisty, ale i veřejnost, jsou nová vozidla SUV značky Hyundai ix35 s náhonem na všechna čtyři kola. I v tomto případě se jedná o zakázku, která byla spolufinancována Evropskou unií v rámci  pokračování projektu „„Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí“. Plzeňskému kraji bylo poskytnuto osm těchto vozů. K užívání jsou přiděleny na obvodní oddělení  územních odborů a městské ředitelství a oddělení služební kynologie. Policistům pomohou v rámci výkonu služby k cestě do těžko přístupných míst, kde se může vyskytovat nezpevněný povrch, nebo je jinak poškozena infrastruktura jako například při povodních. Navíc bylo do těchto vozidel pořízeno z Evropského fondu pro regionální rozvoj lokalizační a záznamové zařízení umožňující okamžitou lokalizaci vozidel, optimální koordinaci a synchronizaci činností při zásahu na daném území.

Dopravní policisté byli rovněž nově vybaveni 5 vozy Škoda Octavia v civilním provedení. Tyto vozy, financované z Fondu zábrany škod, jsou v Plzeňském kraji určeny pro dopravní inspektoráty územních odborů a městského ředitelství Plzeň.  Policisté budou díky nim plnit úkoly ve vztahu k dohledu nad bezpečností silničního provozu. Automobily jsou vybaveny mimo jiné i speciální výbavou, ze které lze zmínit například nejnovější typ měřiče rychlosti, který je schopen měřit za jízdy i stacionárně, nebo kamerový systém. Dále vozidla disponují funkcí automatické kontroly vozidel, kdy dokáží přečíst a porovnat v databázích registrační značku.

Největší počet dodaných nových vozů se týkal vozidel Škoda Octavia v barvách Policie ČR. Těchto bylo v roce 2015 celkem 33. V nových vozech nyní jezdí policisté na všech územních odborech a městském ředitelství. Vozy jsou mimo jiné opatřeny moderními majáky, automatickými převodovkami a skříňkami na zbraně. Budou je mít policisté pořádkové i dopravní služby.

Policisté Plzeňského kraje dodávku nových vozidel kvitují a své pozitivní stanovisko vyjádřil i náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, který je nyní pověřen řízením plk. Mgr. Bc. Vratislav Hubka: „Modernizaci vozového parku vítáme nejenom z důvodu  obměny a doplnění současného stavu techniky a jako podporu naší akceschopnosti, ale zejména jako důležitou pomoc při zvládnutí mimořádných situací, kdy je nutné zajistit včasnou pomoc našim občanům v tíživých životních situacích“.

 

 

 

por. Bc. Jana Tomková
26.1.2016

vytisknout  e-mailem