Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Předstíráním nemoci si přišel na statisíce

TEPLICE - Podle soudních znalců je muž zdravý; Přivydělávali si podvody a další zprávy.  

Předstíráním nemoci si přišel na statisíce
     Policisté zahájili trestní stíhání 61letého muže, který je na základě získaných důkazů důvodně podezřelý, že se neoprávněně obohatil o více jak milion korun. Od roku 2005 vědomě neoprávněně pobírá invalidní důchod kvůli údajné duševní chorobě, podle policií přibraných soudních znalců však žádnou duševní poruchou ani chorobou netrpí a nemoc pouze předstírá. Na neoprávněně vyplaceném invalidním důchodu pro invaliditu 3. stupně tak poškozené instituci zastupující Českou republiku způsobil škodu téměř milion čtyři sta tisíc korun.
     Při jednání na úřadech se v minulosti navíc prokazoval falzifikátem vysokoškolského diplomu a inženýrský titul si nechal také zapsat do občanského průkazu. Falzum využil i při jednání na živnostenském úřadě při prokázání odborné způsobilosti pro vázanou živnost v oboru stavebnictví.
     Policejní komisař muže obvinil z trestných činů padělání a pozměnění veřejné listiny a podvodu, za které mu v případě uznání viny hrozí až osmileté vězení.
Předstíráním nemoci si přišel na statisíce.mp3 
 
Přivydělávali si podvody
     Podvody si přivydělávala dvojice mužů ve věku 20a 42 let. Mladší muž v loňském roce nejméně ve dvou případech uzavřel zákaznickou smlouvu na poskytování mobilních služeb, k jednomu tarifu si pak pořídil i tablet. V té době měl příjem pouze z dávky státní sociální podpory a musel tedy již při uzavření smluv vědět, že nebude moci za poskytnuté služby a zboží zaplatit a ani tak činit nehodlal. Tímto jednáním způsobil poškozeným společnostem škodu téměř 18 tisíc korun.
     Tablet i karty pak prodal dalším osobám a v podobné trestné činnosti pokračoval i nadále, už ve společnosti staršího muže, který ho při uzavření smlouvy doprovázel, instruoval ho, jak má postupovat a jaké údaje má uvádět.  Mladík pak ve třech případech uzavřel s prodejci elektroniky úvěrové smlouvy na nákup tabletu, televizoru a dalšího spotřebního zboží, které pak buď předal svému spolupachateli, nebo je sám prodal.
     Další smlouvu už koncem září uzavřel opět sám, úvěr mu však nakonec po vyhodnocení poskytnut nebyl. Tímto jednáním mladý muž způsobil, či se pokusil způsobit, celkovou škodu ve výši 84 tisíc korun, jeho starší komplic ve výši 65 tisíc korun. Vyšetřovatel obvinil mladšího muže z přečinů podvodu a úvěrového podvodu, jeho „poradce“ si vyslechl obvinění z úvěrového podvodu, oběma hrozí až pětileté tresty odnětí svobody.
 
Kradl na ubytovně
     Bílinští policisté sdělili podezření z přečinu krádeže a porušování domovní svobody 33letému muži, který je podezřelý z odcizení mobilního telefonu. Koncem února měl vejít do nezamčeného pokoje na ubytovně, kde odcizil mobil v hodnotě 1600 korun.
     Vzhledem k tomu, že byl v minulosti odsouzen za loupež a krádež, kvalifikovali policisté jeho jednání jako trestný čin, za který může být v případě uznání viny odsouzen až k tříletému vězení.
 
Padělatelka je ve vazbě
     Ve vazební věznici skončila 31letá žena, která padělala vysokoškolské diplomy. Ve svém bytě vyrobila padělek diplomu opatřený razítkem se státním znakem České republiky, nepravdivě potvrzující, že muž na dokumentu jmenovaný získal vysokoškolské vzdělání. Žena byla obviněna z přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny, za který jí hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Policisté podali podnět k jejímu vzetí do vazby, protože to není první případ, kdy byla pro stejnou trestnou činnost stíhána, k čemuž zřejmě soudce přihlédne při rozhodování o výši trestu.
 
Vykradený kiosek
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který vykradl stánek občerstvení v Oldřichově. Po překonání zámku vnikl do kiosku, ze kterého si odnesl elektrického chlazení k pípě, kávovar a další věci, čímž poškozeným způsobil celkovou škodu v kolem 60 tisíc korun. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečiny krádeže a poškození cizí věci, za které trestní zákoník stanoví až pětiletý trest odnětí svobody.
 
 
Teplice, 30. 3. 2015, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Oddělení tisku a prevence Teplice
tel. č. 974 439 207
email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem