Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Předvánoční svátky versus kapsáři

Pozor na své věci 

     Rok se s rokem sešel a opět je před námi období adventu. Zřejmě většina lidí již začala nakupovat dárky svým blízkým a plní nejen hypermarkety, ale i menší obchůdky v Plzni. A lapkům právě začíná pomyslná sezóna. Díky stresu a shonu si zapomene nejeden návštěvník jakékoliv prodejny hlídat své věci. Poměrně často tak můžeme být svědky opuštěného nákupního vozíku, ve kterém je odložená kabelka či části oděvů. Každý by si měl ale uvědomit, že ne všichni jsou poctiví a nesahají na věci, které jim nepatří. Bohužel mezi námi žijí tací, kteří se krádežemi živí. Jsou to zloději a právě před nimi by se měl mít každý občan na pozoru a své věci si dobře hlídat.
     Jak již bylo řečeno, ženy chybují v tom, že své kabelky odkládají do nákupních vozíků. Během výběru zboží jim nevěnují dostatečnou pozornost a toho lapkové využívají. Mladší generace si zase své cennosti a peněženky dává do postranních kapes batohů, které nosí na zádech. Není divu, že šance, aby postřehli, jak jim někdo věci krade, je minimální. Zručnost a rychlost jsou věci, kterými každý lapka disponuje. Teenager pak většinou zjistí, že byl okraden až ve chvíli, kdy sundá batoh ze zad a věci hledá.
     Nemenší zlozvyk většinou v řadách mužského pohlaví je ukládat peněženky do zadních kapes u kalhot. Kapsáři využívají ke své „práci“ místa, kde je velká kumulace lidí. V přeplněné tramvaji, kde se na vás tlačí mnoho jiných spolucestujících, těžko odhadnete, kdy je atak na vaši osobu vlivem přeplněného dopravního prostředku a kdy jde o ruku zloděje, který má spadeno na obsah kapsy. To samé platí ale i pro přeplněné obchody, různé vánoční trhy nebo i kulturní představení.
     Policisté ze své praxe vědí, že odhalit pachatele těchto krádeží je velmi složité. Ve většině případů poškozený zjistí odcizení věcí až dlouho poté, co byl okraden, a tak mužům zákona chybí tolik potřebný popis pachatele či jakékoliv informace, které by k jeho dopadení mohly pomoci.
Policisté každý rok před vánočními svátky provádějí preventivní akce zaměřené právě na kapsáře. Díky těmto akcím můžeme říci, že počet krádeží ve vánočním období nestoupá. Policisté ale nedokážou ohlídat vše, navíc za své věci zodpovídá především majitel. Každý by si měl tedy uvědomit, že záleží předně na každém jedinci, jak potencionálním pachatelům znemožní obohatit se na cizí úkor. Čím více překážek lapkům každý vytvoří, o to více sníží riziko vlastního okradení.
     Proto, vy dámy, neodkládejte nikdy své kabelky do nákupních vozíků nebo mimo dosah. Vždy je noste u sebe a v případě větší kumulace lidí si je dejte do podpaží. A vy, pánové nezapomeňte, že zadní kapsy u kalhot nejsou tím správným místem pro úschovu cenných věcí, ale raději zvolte vnitřní kapsy u bundy. V případě, že přijdete do restaurace, dřív než pověsíte oděv na věšák, vyndejte cenný obsah kapes a vezměte si je s sebou ke stolu. Policisté se svými radami pochopitelně nezapomněli ani na mládež. Pro ty platí stejná pravidla, jako pro pány. Postranní kapsy batohů ponechejte prázdné a mobily, doklady, peníze uložte do vnitřní kapsy u bundy.

nprap. Simona Čejková
30. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem