Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Přehled nehodovosti na Rakovnicku za první půl rok 2012

Počty dopravních nehod výrazně stoupají 

Dopravní nehody za I. pololetí tohoto roku
 
       
      První půl rok je za námi a je čas ohlédnout se za dopravní nehodovostí v našem regionu za dané období.
      V době od 1. ledna do 30. června 2012, se v našem regionu Rakovnicka stalo celkem 171 nehod. Loňský rok jich bylo v to samé období 176. V rámci nehod bylo 10 osob zraněno těžce, 4 osoby  zahynuly a 59 osob bylo zraněno lehce.
    Celková škoda v rámci nehod překročila částku 12. 444.000,-Kč. Celkem v 14 případech byl u řidičů dopravních nehod zjištěn alkohol. Je to o dva případy méně, než v loňském roce za stejné období. 79 případů se stalo v obcích. Nepřiměřená rychlost byla ve 49 případech důvodem dopravních nehod, v 7 případech nesprávným přejížděním a ve 12 případech nedáním přednosti v jízdě. Nejvíce dopravních nehod bylo způsobeno na silnicích II. třídy a to v 67 případech. V 29 případech byl dopravní nehoda zaviněná lesní zvěří a ve dvou případech závadou na komunikaci.
      S přibývajícím teplým počasím, dochází k více dopravním nehodám. Zatímco v zimě někteří řidiči, hlavně začátečníci a nezkušení, využijí vlak či autobus, úderem teplejších dnů vyrazí i oni na silnice.
       A příčiny mnohých dopravních nehod? Jsou různé. Nepozornost, únava, spěch či frajerství. Hlavně mladí řidiči s velmi silnými vozy a s ještě čerstvým inkoustem na řidičském průkazu usednou mnohdy za volant s „nesmrtelností v očích“ a jejich jízdy ve většině případů končí tragicky. Naše babičky říkají, že „takových jsou bohužel plné hřbitovy“. A zbytečně.  Jak tomu napovídají republikové statistiky z posledních dnů.
      Ne vždycky se lze dopravní nehodě vyhnout, zvláště,  když není z vlastní viny a nelze ji ze strany řidiče ovlivnit. Přesto, usedejte za volant odpočatí, v dostatečném časovém předstihu vyrážejte na místa určení své jízdy, nikdy se nenechte rozptylovat ničím (telefon, rádio, pes, noviny,…), dodržujte pitný režim v teplých dnech, neprogramujte navigaci za jízdy – zastavte si a v klidu si nastavte trasu jízdy, „hlídejte si“ ostatní účastníky silničního provozu. Styl jízdy některých řidičů už může dopředu signalizovat problémy. Držte volant oběma rukama.
     Mnoho šťastných kilometrů přejí policisté z Územního odboru Rakovník.
 
17. července 2012
nprap. Jana Žáčková
 

vytisknout  e-mailem