Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Přehled nehodovosti za 16. týden

Jihočeský kraj – Stalo se téměř 80 nehod, jeden člověk bohužel zemřel. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Jihočeské policisty v týdnu od 14. do 20. dubna zaměstnala řada dopravních nehod. V tomto období evidují policisté na 80 dopravních nehod. Ve skutečnosti
společné logo.png
jich však bylo více, protože ne každou nehodu řidiči policistům oznamují.
 
Nejvíce nehod se stalo tradičně na Českobudějovicku – bylo jich celkem 18. Následovalo Písecko se 16 nehodami a pak Strakonicko s 11 dopravními nehodami. Nejvážnější nehoda se stala hned v pondělí 14. dubna na Českokrumlovsku. U obce Blansko havaroval šestadvacetiletý řidič ve voze značky Škoda Octavia. Pravděpodobně v důsledku příliš rychlé jízdy narazil do stromu. Řidič byl s těžkým zraněním převezen do nemocnice, jeho devatenáctiletý spolujezdec však přímo na místě nehody zemřel.
 
Těžké zranění při dopravní nehodě utrpěla v sobotu odpoledne také mladá cyklistka na Českokrumlovsku. Dvaatřicetiletá žena jela na svém kole značky Apache po cyklostezce č. 33 ve směru Horní Planá – Bělá. Pravděpodobně v důsledku své vlastní nepozornosti zavadila o přední brzdu, v důsledku čehož se jí zablokovalo přední kolo. Cyklistka přepadla přes řídítka a skončila na komunikaci. Naštěstí měla na hlavě cyklistickou helmu, která ji zachránila před mnohem vážnějším poraněním hlavy. Přesto utrpěla další těžké zranění a byla převezena do prachatické a následně do českobudějovické nemocnice.
 
Nejčastější příčinou nehod v tomto období byl nesprávný způsob jízdy a také nepřiměřená rychlost. Dvě výše uvedené nehody spadají právě do těchto kategorií. Bezmála deset nehod se stalo pod vlivem alkoholu. Při nehodách vznikla škoda převyšující částku 5 milionů korun.
 
Policisté nabádají ne jen řidiče, ale také cyklisty a chodce, aby nehazardovali, byli obezřetní a dodržovali pravidla silničního provozu. Zbytečným riskováním můžete sice získat pár minut času navíc, ale ztratit můžete mnohem více – třeba i vlastní život nebo život jiného člověka.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.cz
22. dubna 2014
Odkazy do noveho okna

Blansko duben smrtelná DN 1

Blansko duben smrtelná DN 1 

Detailní náhled

Blansko duben smrtelná DN 2

Blansko duben smrtelná DN 2 

Detailní náhled

Horní planá duben cyklistka TZ 1

Horní planá duben cyklistka TZ 1 

Detailní náhled

Horní planá duben cyklistka TZ 2

Horní planá duben cyklistka TZ 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem