Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Překročil rychlost v obci

ČERVENÉ POŘÍČÍ - Včera muž projížděl s vozidlem obcí a překročil rychlost o 45 km/h. Motivace pro řidiče - sankce za nedodržení dovolené rychlosti. 

         Policisté z dopravního inspektorátu, v rámci dohledu nad silničním provozem, prováděli ve středu 15. ledna 2014 v odpoledních hodinách kontroly řidičů v obci Červené Poříčí. V 15.21 hodin projížděl obcí ve směru na Klatovy 27 letý řidič z obce u Bezděkova s vozidlem zn. Mercedes Benz, u kterého byla naměřena rychlost 95 km/h. Policisté uložili řidiči kauci ve výši 5 000 Kč. Přestupek bude předán správnímu orgánu k dalšímu opatření.
 
Překročení rychlosti – přestupek
V zákoně o provozu na pozemních komunikacích je stanoveno:
      Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.
   V obci smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km.h.
     Fyzická osoba se dopustí přestupku, když při řízení vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o 40 km/h a více nebo mimo obec o 50 km/h a více.
 
Sankce: pokuta 5.000 – 10.000 Kč + zákaz činnosti 6 měsíců až 1 rok.
     V přehledu jednání spočívajících v porušení vybraných povinností stanovených předpisy o provozu na pozemních komunikacích - za překročení nejvyšší dovolené rychlosti stanovené zákonem nebo dopravní značkou o 40 km.h-1 a více v obci nebo o 50 km.h-1 a více mimo obec = uvedeno 5 bodů.
 
 

nprap. Ladmanová Dana

16.1.2014

vytisknout  e-mailem