Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Přemluvila 20 lidí aby si vzali půjčky

SOKOLOV - Teď jim dluží přes 2 200 000 Kč 

Kriminalisté zabývající se hospodářskou kriminalitou sdělili 16. ledna 45leté ženě obvinění z pokračujícího zločinu podvodu a přečinu zpronevěry. Žena z Habartova si měla pod různými smyšlenými legendami od března 2008 do června 2012 opatřit nejméně ve 42 případech finanční prostředky pro svoji potřebu nejméně od 20 lidí. Lidé ji půjčovali od pár tisícovek až po částku přesahující půl milionu. Obviněná zneužívala důvěry lidí, kteří ji uvěřili, že je v tíživé životní situaci a půjčovali jí peníze i opakovaně. Celkem si tak vypůjčovala od lidí částku přesahující 2 200 000 Kč. Žena se dostala do dluhové spirály, nejenom, že jsi z půjčených peněz vylepšovala svoji životní úroveň, ale také splácela další dluhy, které měla a nestíhala je řádně je platit.
Obviněná si sama peníze půjčovala od společností poskytující úvěry. V minulosti získala také peníze tím, že jako předsedkyně domovní správy v jednom z bytových domů v Habartově si ponechala finanční prostředky za používání různých prostor v domě, která měla ze své funkce spravovat. Celkem si tak měla ponechat neoprávněně 11 700 Kč pro svoji potřebu.

Celková dlužná částka je nyní vyčíslena na 2 240 000 Kč. Proti obviněné je vedeno trestní stíhání na svobodě. Za podvod ji hrozí až osmiletý trest odnětí svobody

Většina lidí, kteří ženě peníze půjčili, si sami na sebe brali úvěry od bank či od jiných poskytovatelů úvěrů a to i opakovaně. Policisté varují důvěřivé občany, kteří se nechají přemluvit a uzavřou na svoji osobu finanční úvěr a není pro jejich potřebu, aby si byli vědomi toho, že v případě neplacení splátek osobou, která splácení přislíbila, budou oni sami muset splácet tento dluh. Někteří poškození totiž uzavřeli na svoji osobu tolik úvěrů, že nejsou schopni je ze svých finančních rozpočtů platit nebo zastavili i svoji nemovitost. Pohledávka všech poškozených je tak vysoká, že je nepravděpodobné, že budou všechny dluhy poškozených v dohledné době v plné výši uhrazeny.

nprap. Mgr. Kateřina Böhmová
17. ledna 2012

vytisknout  e-mailem