Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Přepadení benzínky

DĚČÍN – Zamaskovaný lupič požadoval peníze.  

RUMBURK - Rumburští kriminalisté pracují od včerejšího večera na loupežném přepadení obsluhy benzínové čerpací stanice v Horním Jindřichově na Rumbursku. Krátce po devatenácté hodině ve středu 17. prosince 2014 navštívil tamní benzínovou čerpací stanici maskovaný muž se zbraní v ruce a požadoval po obsluze vydání finanční hotovosti. Odvážný čerpadlář si s útočníkem poradil po svém. Útočníka vytlačili před hrozbu použití zbraně před prostor obchodu, odkud se neznámý lupič dal na útěk. Večerní incident se obešel bez zranění a bez finančních ztrát. V letošním roce jde o první případ loupežného přepadení na Rumbursku.
 
V děčínském okrese bylo v uplynulých letech zjištěno na několik desítek loupežných přepadení. V roce 2011 policisté ÚO PČR Děčín evidovali 39, z nichž se podařilo objasnit 31. V roce 2012 se počet snížil na 36 (objasněno 27) a v roce 2013 klesl ještě o jeden případ na 25 případů (objasněno 22). V letošním roce  evidujeme k 30. 11. 2014 v děčínském okrese  23 případů loupeží (OOP Benešov nad Ploučnicí – 1, OOP Česká Kamenice – 4, OOP Děčín – Město – 7, OOP Děčín – Podmokly – 7, OOP Velký Šenov – 1,  OOP Šluknov – 1, OOP Varnsdorf – 2).  

 

V oblasti prevence pro sebe můžete udělat( zdroj : Bílý kruh bezpečí )

Až na výjimky, většina pachatelů loupežných přepadení útočí jednotlivě v době a na místech, které minimalizují riziko jejich zadržení. Všeobecně je proto možno doporučit zásady bezpečného chování :

  • Znamená to například v nočních hodinách a na trasách s malou frekvencí pohybu lidí, kde se nachází úkryty pro útok ze zálohy (průchody, křovinaté porosty) chodit v předem sjednaném doprovodu nebo se připojit ke skupině náhodných osob (přesun z konečné stanice nočního autobusu).
  • Nevystavovat na odiv drahé oblečení a doplňky (jinak se raději přepravit automobilem).
  • Je praktické mít připravenu v oddělené peněžence menší částku peněz a postradatelných písemností a ostatní cennosti uschovat na těle a zapřít je.
  • Běžný pachatel loupežného přepadení se většinou spokojí s menším ziskem a snaží se rychle opustit místo činu.
  • Pokud používáte zbraň nebo ochranné prostředky, je nezbytné mít výcvik v jejich používání a být připraven je skutečně použít.
  • Vyhýbejte se odlehlým nepřehledným a neosvětleným místům. Choďte raději frekventovanějšími ulicemi.
  • Kabelku nebo tašku noste v ruce nebo na rameni směrem od ulice, aby vám ji z vozovky nemohl někdo vytrhnout a ukrást.
  • Chce-li vám někdo kabelku ukrást, nebraňte se za každou cenu. Zdraví nebo dokonce život jsou cennější než peníze !
  • Po chodníku choďte raději dále od vchodů domů, kde by mohl číhat případný pachatel a mohl by vás vtáhnout dovnitř.
  • Při vstupování do domu se pozorně rozhlédněte a nevcházejte tam s někým neznámým. Také ve výtahu nejezděte s někým, koho neznáte. Radši počkejte na prázdný výtah.
  • Nepřijímejte doprovod nabízený neznámými lidmi, i kdyby vypadal důvěryhodně. Ochota „pomocníka“ může být jen záminkou k tomu, aby se dostal do vašeho bytu a tam vás okradl třeba i za použití násilí.
Pokud se stanete obětí loupeže nebo krádeže, svou situaci můžete konzultovat v Bílém kruhu bezpečí, volejte na nonstop linku 257 317 110, zde získáte další informace.
 
Další užitečné informace v souvislosti s loupežným přepadením můžete nalézt také na níže uvedených odkazech :
 
 
 
Děčín, 18. prosince 2014 
 
nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín
E-mail : krpulk.kr.pis.decin@pcr.cz
Tel.:  974 432 207, 724 156 293

vytisknout  e-mailem