Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Přepadení směnárny v Krnově

Ms kraj: Policisté ukončili prověřování přepadení směnárny v Krnově.  

Na úvod pár základních faktů. Je potřeba ocenit odvahu, jakou civilisté ve snaze pachatele zadržet projevili. Zákrok policistů pak hodnotíme jako okamžitý, razantní a profesionální. Díky těmto lidem neskončila událost s vážnějšími následky. Z hlediska trestního řízení je možné konstatovat, že pachatel zemřel a policisté proto věc odložili pro nepřípustnost trestního stíhání. I nadále však budou ještě prověřovat některé informace. Každopádně, kriminalisté věnovali prověřování všech okolností maximální pozornost.
 
Co se stalo?
Odpolední hodiny dne 30. září 2010 se staly pro mnoho lidí nezapomenutelnými. Bohužel, v negativním. Kolem 14.20 hodin totiž přichází do směnárny obchodního domu v Krnově muž s „kšiltovkou“ na hlavě. Po obsluhující ženě požaduje peníze. Jako výstrahu, že nemluví do větru, ukazuje již tak vyděšené paní nějaký granát. Z místnosti odchází s prázdnou. Žena křičí, volá o pomoc…
 
Co následovalo?
Křik směnárnice slyší i policista v civilu, který se v době přepadení pohybuje poblíž směnárny. Reaguje bleskurychle, bez jakéhokoli zaváhání. Jakmile spatří podezřelého muže, který ze směnárny vychází, dělá maximum pro jeho zadržení a zamezení ohrožení dalších osob. Policista s ním zápasí. Na pomoc mu přicházejí další osoby. Pachateli se podaří ve vestibulu vystřelit, ale o pistoli vzápětí přichází. V té chvíli je již na cestě přivolaná hlídka Policie ČR, která dorazí po obdržení informace téměř okamžitě. Každá sekunda zápasu mezi pachatelem a jeho řekněme protivníky rozhoduje opravdu o životě a zdraví zúčastněných.
 
Výbuch
Policista v civilu a občané se snaží stále pachatele zpacifikovat. Na místo přijíždí policejní hlídka. Pachatel je již zpacifikován, leží na břiše. Nikdo mu však nemůže zabránit v posledním pohybu – odjištění pojistky upraveného cvičného granátu a jeho odpálení pod svým tělem. Výbuch pro něj znamená smrt, pro jednoho zakročujícího policistu těžké a ostatní tři policisty a dva civilisty lehké zranění. Pachatel navíc odjistil pojistku druhého granátu, který měl s sebou. Ten ale nebyl funkční.
 
Prověřování začíná…
Kriminalisté začínají okamžitě prověřovat veškeré souvislosti. Kdo byl onen muž? Kde se dostal ke zbrani a munici? Proč to udělal? Na tyto a další otázky mělo odpovědět důkladné prověřování. Zde jsou závěry ukončeného šetření celé události, která díky profesionalitě a duchapřítomnosti policistů a civilistů neskončila s vážnějšími následky.
 
Do směnárny přišel tehdy nenápadný 43letý muž z Bruntálska. Maskoval se parukou, na hlavě měl takzvanou baseballku a na uších sluchátka. Přepadené směnárnici ukázal papír s textem a hrozil odjištěním granátu. Při odchodu z prostoru směnárny narazil na policistu v civilu, který se ho jako první snažil zadržet. Přidali se civilisté a poté i přivolaná policejní hlídka. Následoval zápas a poté výbuch. Pozdějším prověřováním, na základě odborného vyjádření z oboru kriminalistiky, odvětví pyrotechniky a odvětví chemie kriminalisté zjistili, že pachatel měl s sebou upravený cvičný granát. Úprava na „ostrý granát“ byla opravdu téměř profesionální. Samotný výbuch způsobila dle závěrů expertiz brizantní výbušnina zalaborovaná právě v těle cvičného granátu. Způsob iniciace se nepodařilo vzhledem k nestandardní úpravě zjistit. Co se týká trhaviny, nebylo i přes vyšetřovací pokus jednoznačně zjištěno, o jakou se jednalo. Tím, že pachatel odpálil granát pod svým tělem, nedošlo k vážnějšímu následku na zdraví osob. Na místě totiž mohla nastat i situace, kdy by byly ohroženy na životě osoby v okruhu zhruba 20 metrů. Pachatel si na místo však přinesl další munici. Měl u sebe druhý granát, který ale nebyl funkční.Měl u sebe také pozemní světlo. Nejedná se o výbušninu, ale iniciační prostředek. Pokud by ho použil například při ústupu, kromě světelného efektu by v tom konkrétním prostoru velmi pravděpodobně inicioval požár. Muž navíc střílel svou vlastní legálně drženou zbraní.
 
Z hlediska munice zjistili kriminalisté na základě provedených prohlídek, že pachatel v přesně nezjištěném období do osudného dne, tedy 30. září 2010, bez povolení přechovával ve svém bydlišti v množství větším než malém zbraně hromadně účinné a součásti, které jsou k výrobě takové zbraně potřebné. Jednalo se například o pozemní světla, náboje a černý prach. Kriminalisté nezjistili informace o původu těchto věcí. Nicméně do současné doby probíhají zkoumání a kriminalisté zjišťují další informace týkající se zajištěných věcí, které je potřeba ještě prověřit.
 
Součástí prověřování bylo také zjištění, kdo byl pachatelem. Kriminalisté disponovali určitými informacemi vedoucími ke ztotožnění pachatele, nicméně totožnost 43letého muže z Bruntálska potvrdila jednoznačně genetická a počítačová expertiza.
 
 Kriminalisté se při prověřování zaměřili také na zjištění, zda podezřelý neměl spolupachatele. Tuto možnost díky precizní práci vyloučili.
 
Zákrok policistů byl profesionální
Když se vrátíme k samotnému přepadení, připomeňme, že jako první na volání přepadené směnárnice zareagoval policista v civilu, ke kterému se přidaly civilní osoby a poté i přivolaná policejní hlídka. Je potřeba vyzdvihnout odvahu, jakou civilisté projevili. Zákrok policistů pak hodnotíme jako okamžitý, razantní a profesionální. S tímto závěrem se ztotožnili také nezávislí experti, kteří posuzovali zákrok i taktiku po celou dobu prověřování.
 
Z provedeného šetření je zřejmé, že pachatel svým jednáním musel odjistit granát s cílem jej použít proti zakročujícím policistům a ostatním osobám. Policisté tím, že pachatele drželi na zemi, bez možnosti dalšího pohybu, mu zabránili v možné další manipulaci s granátem a k jeho výbuchu došlo pod tělem pachatele. Policisté tak zabránili podstatně většímu devastujícímu účinku granátu, pokud by volili jiný postup zákroku a pachatel by byl schopen granát zpod svého těla vytáhnout. Zákrok policistů musel být a byl proveden okamžitě, bez jakéhokoli odkladu, vzhledem k ohrožení života a zdraví ostatních civilních osob.
           
Podezřelý zemřel. Věc byla odložena.
Prověřování všech okolností případu není ještě definitivně u konce. Nyní ale můžeme konstatovat, že veškerá znalecká zkoumání zcela korespondují se zjištěními na místě činu a výpověďmi zúčastněných osob. Právní kvalifikace byla stanovena jako zločin vraždy (§ 140 odst. 1, 3 písm. a),d),j) trestního zákoníku spáchaný ve stadiu pokusu)) a přečin nedovolené ozbrojování (§ 279 odst. 1,3 písm. a) trestního zákoníku)). Vzhledem k tomu, že podezřelý zemřel, policisté věc odložili pro nepřípustnost trestního stíhání.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
7. 6.  2011
                                                                                     
                                              
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem