Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Přepadli benzinku, neutekli daleko

Český Krumlov - Policisté odvedli výbornou práci a prokázali vynikající osobní a místní znalost terénu, lupiče měli do pár hodin. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Včera v půl desáté dopoledne zazvonil na obvodním oddělení policie Lipno nad Vltavou telefon, v němž oznámil zaměstnanec benzinové čerpací stanice, že byli přepadeni dvěma maskovanými muži. Ti zahaleni do tmavých kukel a jak se později zjistilo, s atrapami zbraní, zaútočili na ženu, obsluhu benzinky, na kterou jeden z nich začal pod pohrůžkou použití zbraně křičet ať mu vydá peníze. Žena si nejprve myslela, že jde o žert a tak se zeptala, zda si z ní dělá legraci. Na to už muž reagoval agresivněji a opět ji vyzval k vydání peněz. To už poškozená věděla, že se o žádný vtip nejedná a z kasy vyndala zhruba 10 000 korun a předala je maskovanému muži. Výtečníci převzali peníze a dali se na útěk.
Mezitím už však o všem byli informováni policisté a mířili na místo činu, oznamovatel neváhal za lumpy se vydal a policistům řekl, že by se jeden z pachatelů mohl nacházet v lesním prostoru u tamní cyklostezky. Lipenští policisté do akce přizvali posily z obvodních oddělení Horní Planá, Vyšší Brod, Větřní a samozřejmě psovody z Českého Krumlova. Místo, kde se pravděpodobně první z pachatelů ukrýval, obklíčili a netrvalo dlouho a nalezli v lesním porostu sedět muže, odpovídajícího popisu jednoho z pachatelů loupežného přepadení benzinky. Ten byl značně udýchaný, na sobě roztrhané oblečení a na zádech měl batoh. Na dotaz policistů, co na místě dělá odpověděl, že si jen sbírá borůvky. S touto odpovědí se policisté však nespokojili, muže ztotožnili a následovala osobní prohlídka při níž měl u sebe "náhodný sběratel borůvek" tmavou kuklu a odcizené peníze. Prvního z podezřelých tedy měli, zbývalo dopadnout druhého muže.
Při pátrací akci narazili hornoplánští policisté  na svědka, který jim sdělil, že viděl zvláštního muže, který měl evidentně hodně na spěch, utíkat do lesa. Policisté společně s kynology vydali po směru, který ukázal svědek. Po pár metrech chytil pes Zarr stopu a policisté ho následovali zhruba čtyři stovky metrů od benzinky, kde v lese ležel pod jehličím a zahrabaný v hlíně, druhý muž. Místo užívání si lupu tak putovali nyní již oba obvinění muži (1988 a 1990) do policejní cely, kde nyní čekají na verdikt státního zástupce, kterému bude českokrumlovskými kriminalisty podán podnět k návrhu na vzetí obou mužů do vazby.  Mužům bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu loupeže formou spolupachatelství.
 
por. Bc. Lenka Holická, pisjc@mvcr.cz
 
17. července 2012

vytisknout  e-mailem