Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Přepravujete domácí zvíře bezpečně?

KARLOVY VARY - Domácí mazlíček ve vozidle 

K tomuto článku mě vedl vážně míněný dotaz, který  se týkal možnosti přepravy psa na motorce jako spolujezdce, tedy jestli pes může za jízdy sedět na nádrži motorky, nebo na předním sedadle vozidla
Za prvé, motorka není vhodným dopravním prostředkem pro přepravu zvířat, za druhé, pro přepravu domácího zvířete by měla být dodržena určitá opatření.
Nejen řidiči a děti musí být v osobním automobilu bezpečně přepravovány. Řidič by měl přijmout všechna opatření, aby v případě jakékoli konfliktní situace nebo dopravní nehody nedošlo k jejich  újmě, ale aby nedošlo k újmě na zdraví nebo životě u dalších osob, případně zvířat  ve vozidle.
Dnešní naše rady se týkají především přepravy psů a koček.
I když zákon v České republice přímo nenařizuje použití speciálního zádržného systému pro přepravu domácích zvířat, je nutné znát některé údaje a doporučení.
 
Víte, že:
volně pohybující se domácí mazlíček o hmotnosti zhruba 20kg bude  v době dopravní nehody vržen  vpřed silou odpovídající hmotnosti 12ti silných mužů
že auto může být pro zvíře netypické prostředí,
že může zvíře rozptylovat řidiče a případně ho vážně ohrožovat.
 
V případě dopravní nehody může napadnout nejen samotného pána , spolucestující, ale také další osoby jako jsou svědci nebo další poškození. 
Vystresované zvíře může být také zraněno nebo při případném útěku z vozidla může přijít k úrazu následně.
 
Abychom ochránili své miláčky měly bysme  dodržovat některé zásady, které následně doporučujeme:
Nepřepravujte zvířata na předním sedadle.
Pokud je to možné, zajistěte zvíře bezpečnostním pásem.
Zvíře by nemělo být umístěno na sedadle, kde je aktivovaný airbag.
Před delší cestou nebo před cestou na dovolenou je dobré zvíře uklidnit tím, že mu vezmete oblíbenou hračku, deku nebo něco, z čeho bude cítit svého pána. Je také možné po konzultaci s veterinářem podat zvířeti uklidňující prostředek.
 
Na  přepravu  psů nebo koček doporučujeme použít velkou přepravku umístěnou ve vozidle tak, aby v případě kolize nemohla ohrozit řidiče nebo spolucestující. Proto je dobré přepravku připevnit bezpečnostním pásem nebo umístit za sedadlem v prostoru nohou
Pro přepravu větších psů je ideální vozidlo combi, ve kterém je zvíře odděleno od posádky fyzickou zábranou – máme na mysli mříž, síť  apod.
Pokud to není možné, doporučujeme speciální postroj pro psa, který je pak připevněn k zapnutému bezpečnostnímu pásu.

vytisknout  e-mailem