Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Přes den zmizelo pět kol

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Pět cyklistů přišlo včera v Uherském Hradišti o svá kola.  

 

Uherskohradišťští policisté začali v pondělí 29. července odpoledne pracovat na objasnění série krádeží pěti jízdních kol, o něž přišli včera jejich majitelé v Uherském Hradišti a Starém Městě. O svá horská kola, každé v hodnotě dvanácti tisíc korun, přišly dvě čtyřicátnice, které je po třetí hodině odpoledne společně zamkly jedním lankovým zámkem před prodejnou elektroniky v obchodní zóně ve Starém Městě. Stačilo, že se od svých zamčených kol vzdálily na dvacet minut. Ty dokázali zloději využít a o kola je připravit. Před supermarketem v této nákupní zóně přišla o své horské kolo za osm tisíc korun i další žena, která na krádež přišla v deset hodin večer. Předtím vyjížděli policisté ke kinu Hvězda, kde o trekingové kolo za patnáct tisíc korun přišel devatenáctiletý mladík. Kolo tam nechal zamčené ke stojanu po dobu zhruba tří hodin. Na necelé tři hodiny nechal zamčené své trekingové jízdní kolo také čtyřicetiletý muž. Před odchodem kolo za osm tisíc korun zamknul lankovým zámkem ke stojanu před poštou na Masarykově náměstí. Když na něm chtěl odjet pryč, už ho ve stojanu nenašel. Zloději za pondělní odpoledne ukradli v Uherském Hradišti a jeho blízkosti pět kol v celkové hodnotě okolo pětapadesáti tisíc korun.

 

V letošním roce policisté v celém okrese Uherské Hradiště pracují na objasnění 93 případů odcizení jízdních kol, což je o třetinu méně, než bylo vloni za stejné období (132 případů). Za celý rok 2012 policisté pracovali na 235 případech odcizení jízdních kol, ať už se jednalo o trestné činy krádeží nebo přestupky proti majetku.

 

Jedním z objasněných případů z letošního roku jsou krádeže tří jízdních kol ve Starém Městě a Kunovicích, které měl na svědomí pětatřicetiletý muž z obce nedaleko Uherského Hradiště. Za tyto krádeže tomuto recidivistovi ze zákona hrozí až dva roky vězení.

 

zabezpečení jízdních kol patří základní krok: kolo vždy zamykat bezpečnostním zámkem k pevnému předmětu – stojan, zábradlí, sloup atd. (a to byť i na chvilku). Lankové zámky nebývají pro případné zloděje příliš velkou překážkou, ale i přesto jsou alespoň nějakým druhem zabezpečení, které je rozhodně přínosnější, než risk ponechání kola nezamknutého. Kromě lankových zámků existují například i vysokopevnostní řetězy nebo tzv. U-zámky, které poskytují vyšší stupeň ochrany a pachatelům způsobují větší komplikace nebo je od krádeží odradí úplně. K zamykání kol jsou vhodné také bezpečnostní stojany na kola s uzamykatelnou vložkou. K zastrašení pachatelů lze pořídit elektronický otřesový snímač, který při neoprávněném pohybu se zamčeným kolem začne velmi silně pískat. Když se už kolo zlodějům podaří ukrást, je pro jeho dohledání a určení vhodné mít na kole pískováním poznačeno číslo nebo jej mít označenomikrotečkami, čipy nebo neviditelným fixem. Rozhodně je důležité mít poznamenáno výrobní číslo kola. S výrobním číslem a samotným kolem mohou cyklisté přijet také za příslušníky městské policie v Uherském Hradišti, kteří jízdní kola evidují pro průběžné kontroly v ulicích nebo pro případy krádeží. Nejjistějším zabezpečením jízdního kola zůstává mnohdy problematicky dosažitelný stálý osobní dohled nad kolem – tak aby u kol zůstal jeden ze skupiny nebo na něj jeho majitel stále viděl.


 

30. červenec 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem