Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Přes pět desítek přestupců

ZNOJEMSKO: Porušení pravidel silničního provozu na začátku roku 2010.  

     Za první tři dny roku 2010 jsme na silnicích Znojemska a Moravskokrumlovska při silničních kontrolách zjistili přes padesát případů, kdy řidiči porušili zákon o provozu na pozemních komunikacích.
- Nejvíce řidičů překročilo maximální povolenou rychlost jízdy. Bylo to téměř třicet případů. Nejrychleji jel osmatřicetiletý muž s osobním vozem Mercedes s běloruskou registrační značkou. V neděli o půl dvanácté dopoledne se řítil obcí Bantice rychlostí 108 kilometrů za hodinu.
- Třináct šoférů nerespektovala svislé i vodorovné dopravní značení. Čtyři z nich nezastavili před křižovatkou na příkaz dopravní značky "STOP" - Stůj, dej přednost v jízdě. Devatenáctiletý mladík za volantem osobního auta Renault projel kruhový objezd na křižovatce ulic Přímětická a Jubilejní park ve Znojmě v protisměru. Zkrácení trasy ho v neděli o půl čtvrté v noci přišlo na tisíc korun.    
- Přistihli jsme za jízdy tři řidiče bez připevněných bezpečnostních pásů, další dva během řízení telefonovali a tři usedli do vozidel s propadlou technickou kontrolou.
- Dva muži se před jízdou posilnili alkoholem. Nejvyšší hodnotu alkoholu v krvi měl pětadvacetiletý cizinec, který řídil osobní auto Honda s rakouskou registrační značkou. Na Dukelské ulici ve Znojmě ho 1. ledna o půl druhé v noci zastavili strážníci Městské policie Znojmo. Vzhledem k tomu, že nadýchal 1,04 promile, celý případ předali Policii České republiky. Opakovaná dechová zkouška na zjištění požití alkoholu před jízdou měla výsledek 0,97 promile alkoholu v krvi. Vyšlo ještě najevo, že nevlastní řidičské oprávnění. Na auto mu stážníci připevnili tzv. botičku a policisté stanovili kauci čtyřicet tisíc korun. Zbytek noci strávil v policejní cele. Po podaném vysvětlení za přítomnosti tlumočníka byl v osm hodin ráno propuštěn na svobodu. Teprve po složení finanční hotovosti si může zajistit odvoz svého vozidla.

     Za první tři dny roku 2010 jsme nešetřili žádnou dopravní nehodu, při které by došlo ke zranění osob, škodě vyšší než sto tisíc korun nebo by někteý z účastníků byl pod vlivem alkoholu.

zpracovala: por. Mgr. Lenka Drahokoupilová   

vytisknout  e-mailem