Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přes sto zdravotnických zařízení jako bezplatný hotel

RYCHNOVSKO - Nezaplacený účet 5 miliónů korun. 

Permanentního návštěvníka zdravotnických zařízení po celé České republice, který od února roku 2010 do konce roku 2014 úmyslně dlouhodobě zneužíval zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, obvinili ze spáchání zločinu podvodu rychnovští kriminalisté.

Obviněný devětapadesátiletý muž z Dobrušky bez stálého bydliště a příjmu řešil svoji životní situaci podle obdobného scénáře - pro smyšlené akutní  srdeční potíže se nechával téměř soustavně krátkodobě hospitalizovat v různých zdravotnických zařízeních republiky, v nichž zbytečně opakovaně absolvoval jak základní, tak i nákladná speciální vyšetření.
Obviněný buď zavolal na  tísňovou linku 155 a pro údajné zdravotní potíže si vynutil příjezd zdravotnické záchranné služby nebo se osobně dostavil do nejbližšího zdravotnického zařízení k poskytnutí akutní zdravotní péče.
Ošetřujícím lékařům oznamoval nepravdivé údaje nejen o svém zdravotním stavu, ale i o své aktuální situaci. Častou legendou byly informace o tom, že je řidič kamionu nebo majitel autodopravy, jedoucí v kamionu jako spolujezdec (přestože v roce 2012 mu bylo pro zdravotní nezpůsobilost řidičské oprávnění pozastaveno a přestože je nezaměstnaný). Tato nepravdivá sdělení měla vést ošetřující lékaře k rozhodnutí přijmout obviněného k hospitalizaci. Po absolvování vyšetření pak „nemocného muže“ propustili a on zpravidla ještě týž den nebo krátce poté dosáhl svým podvodným jednáním nové hospitalizace v další nedaleké nemocnici. Po nějaké době se „chronický pacient“ přesunul do jiné vzdálenější lokality republiky, kde svůj scénář směřující  k bezplatnému ubytování a stravování opět úspěšně realizoval.
K návštěvám více než stovky (výpis jednotlivých úkonů ve zdravotnických zařízeních je uveden ve spise na 83 stranách) zdravotnických zařízení ho nevedla snaha o zlepšení zdravotního stavu, ale šance bezplatného noclehu.
Policisté z rychnovského Oddělení hospodářské kriminality zahájili v březnu roku 2014 úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání zločinu podvodu. Pro potřebu trestního řízení si za zájmové období vyžádali zdravotnickou dokumentaci obviněného, kterou následně předložili znalci za účelem objektivního posouzení zdravotního stavu a oprávněnosti jeho hospitalizace. Dne 26. června vydal dozorující státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Rychnově nad Kněžnou předchozí souhlas se zadržením podezřelého z důvodné obavy, že uprchne, aby se vyhnul trestnímu stíhání, protože nemá stále bydliště a hrozí mu uložení vysokého trestu, a také proto, že v páchání zločinu bude pokračovat, aby si hospitalizací ve zdravotnických zařízeních řešil svoji sociální situaci. Policisté pak informovali zdravotnická zařízení v republice a čekali, která nemocnice se při "návštěvě"  tohoto „pacienta“ ozve jako první. Dne 16. července  ve 23:55 po upozornění zdravotnického personálu hledaného muže místní policisté zadrželi na ambulanci interního oddělení Klatovské nemocnice a.s.
Podvodným jednáním sebe ke škodě zdravotnické pojišťovny obohatil a pojišťovně způsobil škodu nejméně 5. 000 000 korun. Za zločin podvodu obviněnému hrozí až osmiletý nepodmíněný trest. V současné době je stíhaný vazebně.

por. Mgr. Alena Kacálková
27. července 2015
 

vytisknout  e-mailem