Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Přes víkend vykradeno téměř dvacet aut

LIBERECKÝ KRAJ - Počet vloupání do vozidel neubývá. Jenom za uplynulý víkend řešili policisté v kraji sedmnáct případů vloupání do aut, z toho v šesti případech chyběla majitelům aut či pracovních strojů v nádržích nafta. . . . 

Krádeže věcí z vozidel či pohonných hmot jsou trestnou činností, která je v Libereckém kraji v neprospěch jeho občanů stále aktuální. Jenom za uplynulý víkend (31.5. - 4.6.2013) přijali policisté v kraji sedmnáct oznámení o vykradení vozidla (jednalo se o autorádia, notebooky, osobní tašky, odložené batohy a jiná zavazadla, doklady, mobilní telefony, autolékárničky, apod.) - podrobnější statistiky pod článkem. Z tohoto počtu se pak ve čtyřech případech zaměřili pachatelé na pohonné hmoty, kdy navrtali nádrže jak osobních, tak i pracovních strojů. Poslední případ krádeže pohonným hmot s pracovního stroje řešili například policisté v Hrádku nad Nisou. Zatím neznámý zloděj odčerpal z pracovního stroje Casa, který stál u polní cesty z Grabštejna do pískovny ve Václavicích, 450 litrů nafty. Škoda přesáhla patnáct tisíc korun.

O polovinu litrů méně, tedy 250, odčerpal zloděj z pásového rypadla v Krásné Studánce. Ke krádeži došlo rovněž o uplynulém víkendu a pachatel způsobil více jak osmitisícovou škodu.

Od počátku roku do dnešního dne evidují policisté v Libereckém kraji přes tři stovky případů vloupání do vozidel a na devadesát případů krádeží pohonných hmot. Zhruba 11% případů krádeží nafty či benzínu se policistům podařilo objasnit. Jeden z větších řešili policisté z Územního odboru Jablonec nad Nisou. Z trestného činu krádeže obvinili dva muži z Jablonecka, kteří v  pěti případech odčerpali bezmála devět set litrů nafty z pracovních strojů na nádraží Českých drah v Kořenově. Způsobili tak škodu přesahující šedesát tisíc korun.

Jablonečtí realizovali i další dva pachatele, kteří kradli naftu z nákladních aut zaparkovaných v areálu dřevařské pily v obci Jenišovice. Jednoho z pachatelů přistihl při krádeži jeden z majitelů auta, druhý utekl. Toho ale policisté záhy ve spolupráci s policejním psovodem vypátrali a zadrželi. Oba čelí podezření z krádeže formou spolupachatelství  a z poškození cizí věci. Dvojici se podařilo odčerpal 250 litrů nafty za více jak devět tisíc korun. Další, téměř šestitisícovou škodu, způsobili poškozením nádrží.

Zadržet pachatele krádeže pohonných hmot se podařilo také hlídce libereckých policistů. Při hlídkové službě v ulici Kubelíkova kontrolovali v únoru po třetí hodině v noci muže, který šel vybaven dvěma kanystry.V pondělí krátce po čtvrté hodině ráno kontrolovala policejní hlídka v ulici Kubelíkova muže, který si přes pokročilou dobu nesl nezvykle moc "zavazadel". U sebe měl dva plné plastové kanystry, dvě plné pet láhve a k tomu ještě plastové hadice. V kanystech i plastových lahvích nebylo nic jiného, než nafta. Policistům pak už nedalo moc práce, aby zjistili, kdo ráno s vozem nevyjede z důvodu prázdné nádrže. Zjistili, že naftu odčerpal z Renaultu Trafic zaparkovaného v ulici Gagarinova. Ve sněhu byly jak stopy muže, tak i skvrny od nafty. Muže policisté zadrželi a převezli na policejní oddělení, kde s ním záležitost řešili a zjišťovali způsobenou škodu. Ta nepřevyšovala dva tisíce korun.

Jako přestupek ale jeho "pochybení" policisté neřešili. Zjistili totiž, že ho v posledních třech letech Okresní soud v Liberci za majetkové delikty odsoudil a potrestal. Jeho recidiva mu tak přitížila a bude souzen za přečin krádeže. Z tohoto trestného činu mu rovněž sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření.


mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
5. 6. 2013

vytisknout  e-mailem