Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prestižní setkání ve Velké Británii

Na londýnském velvyslanectví se projednávala problematika obchodování s lidmi 

Na společně organizované konferenci Policejního prezidia České republiky a Zastupitelského úřadu České republiky v Londýně se v minulem týdnu setkalo téměř 50 expertů z celého území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Tato konference byla historicky první událostí svého druhu, kterou se Policie České republiky rozhodla uspořádat v zahraničí.

Hlavním bodem jednání byla problematika obchodování s lidmi a s tím spojené další formy trestné činnosti, jako je tzv. moderní otroctví, vykořisťování, účelové sňatky nebo drogová problematika.

Konferenci zahájil jménem policejního prezidenta brigádního generála Tomáše Tuhého zástupce ředitele kanceláře policejního prezidenta plukovník Marián Paštinský společně s velvyslancem České republiky v Londýně jeho excelencí Michaelem Žantovským.

„Spojené království Velké Británie a Severního Irska patří mezi země s největším počtem občanů české národnosti žijících mimo území České republiky. Bohužel se mezi těmito občany, kteří do Spojeného království přijeli s dobrými úmysly, nachází také osoby případně i skupiny osob s kriminální minulostí, které na území Spojeného království vyvíjejí různé nelegální aktivity. Z tohoto důvodu je nutné zintenzivnit vzájemnou policejní spolupráci mezi oběma zeměmi,“ vysvětlil při svém projevu zástupce ředitele kanceláře policejního prezidenta.

Během jednání, kterého se účastnili vybraní zástupci z britské NCA (Národní kriminální agentury), Home Office (Ministerstva vnitra) a policejních inspektorátů z mnoha hrabství napříč celou Anglií včetně Skotska a Severního Irska, byly postupně prezentovány aktuální problémy týkající se významného počtu občanů České republiky, kteří se zde stali oběťmi závažné trestné činnosti, včetně různých forem otroctví.

Mimo zástupců z odboru mezinárodní policejní spolupráce Policejní prezidia České republiky, měli britští policisté možnost setkat se a vyslechnout prezentace od expertů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Národní protidrogové centrály a také policejního experta zabývajícího se problematikou menšin. Velmi přínosný byl také výstup vedoucího konzulárního úseku Zastupitelského úřadu České republiky v Londýně pana Pavla Hajflera.

Prestižního setkání se účastnili také dva britští policisté české národnosti, kteří se věnují této problematice na území Spojeného království. V průběhu konference byla také mimo jiné prezentována činnost Asociace romský policistů.

11. června 2015
kpt. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium
Odkazy do noveho okna

Londýn1

Londýn1 

Detailní náhled

Londýn2

Londýn2 

Detailní náhled

Londýn3

Londýn3 

Detailní náhled

Londýn4

Londýn4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem