Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

PREVENCE - Amnestie zbraní nekončí

PREVENCE – Pozor na manipulaci se zbraněmi.  

V rámci novelizace zákona O střelných zbraních a střelivu byla vyhlášena všeobecná amnestie zániku trestnosti pro trestný čin nedovoleného ozbrojování. Tato amnestie končí posledním dnem roku 2014.
 
Výhodou amnestie je možnost odevzdání zbraně, aniž by majitel musel doložit její původ.
Odevzdanou zbraň zasílají policisté na expertízu a zjišťují, zda nebyl s dotyčnou zbraní spáchán trestný čin, zda není odcizená v České republice i v celém Schengenském prostoru nebo zda není majetkem jiné osoby.
Ten, kdo zbraň odevzdá, má  možnost ji získat zpět za předpokladu, že vlastní zbrojní průkaz, nebo si může zažádat o jeho vystavení. Zbraň může také darovat tomu, kdo zbrojní průkaz má.
Pokud je zbraň jako dekorativní věc, může být znehodnocena tak, aby byla nefunkční, případně se může majitel zbraně zříci ve prospěch státu.   
P o z o r na manipulaci s nalezenými zbraněmi.
Nejen osoba bez patřičného oprávnění vlastnit zbraň se dopouští protizákonného jednání. Porušení zákona může souviset také s nálezy munice nebo manipulací nalezené zbraně, kdy si nálezce mnohdy neuvědomuje svoji základní povinnost a možná rizika s tím související. V zájmu ochrany svého života a dodržení zákona je povinností každého nálezce svůj nález nahlásit na policii a hlavně s ničím nemanipulovat.
Přestupku nebo dokonce trestného činu se může dopustit také majitel zbraně. Například tím, že ponechá zbraň bez dohledu ve vozidle a napomůže tak jejímu odcizení, ztrátou zbraně nebo dokladů – zbrojní průkazu nebo průkazu zbraně.
 
por.PhDr. Papežová Zdena
září 2014

vytisknout  e-mailem