Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prevence kyberkriminality pro seniory

Praha venkov – ZÁPAD – V Mníšku pod Brdy policisté besedovali seniorům o kyberkriminalitě. 

V malebném prostředí Oázy farní zahrady se minulý týden uskutečnila beseda na téma prevence kyberkriminality, zaměřená především na seniory. Akce se těšila zájmu návštěvníků, kteří se přišli dozvědět, jak se bránit aktuálním hrozbám na internetu.

Besedu vedli preventistka por. Anna Štisová a velitel zdejší městské policie Petr Smorádek, kteří seniory seznámili s různými typy kyberkriminality a poskytli cenné rady, jak se před nimi chránit. Mezi probíraná témata patřila například ochrana osobních údajů, rozpoznávání podvodných e-mailů a zpráv, phishingové útoky či podvodné telefonáty vydávající se za bankovní instituce, bezpečné nakupování online či zabezpečení vlastního počítače a mobilních zařízení.

Diskuze byla interaktivní a účastníci měli možnost pokládat otázky a sdílet své vlastní zkušenosti. Někteří senioři přiznali, že se již setkali s pokusem o podvod, a byli rádi, že se mohli dozvědět, jak v podobných situacích správně reagovat. Při besedě byla také zmíněna aplikace ECHO, která pomáhá při pátrání po pohřešovaných dětech, ale nově i po seniorech.

Na závěr besedy čekalo na všechny zúčastněné příjemné překvapení v podobě malých dárků od policie.

Akce byla hodnocena velmi pozitivně a mnozí účastníci ocenili nejen užitečné informace, ale i přátelskou atmosféru, která panovala. Věříme, že beseda přispěla k lepšímu povědomí o kybernetických hrozbách a pomůže seniorům cítit se při používání moderních technologií bezpečněji.

por. Mgr. et Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
11. června 2024

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem