Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Prevence na Flueff festu

ROKYCANY - Policisté upozorňují návštěvníky, aby byli opatrní a obezřetní vůči svým věcem.  

     V době letních prázdnin probíhají na území republiky hudební festivaly. Tyto akce, které bývají v některých případech i několikadenní, navštěvují nejen příznivci hudby a zábavy, ale i osoby, které přicházejí s úmyslem obohatit se krádeží cizích věcí, nebo až na místě podlehnou příležitosti, která se jim může naskytnout. Právě tito lidé využívají větší koncentrace lidí a jejich nepozornosti, či neopatrnosti vůči svým věcem. 
     Právě tento týden od 24. do 28. červnence 2013 probíhá na letišti v Rokycanech  hudební festival. V souvislosti se zkušenostmi v uplynulých letech provádí Policie ČR opatření k zajištění veřejného v rámci konání hudebního festivalu, preventivní opatření v rámci  předcházení trestné činnosti a také budou muži zákona dohlížet na zajištění dohledu nad bezpečností silničního provozu při příjezdu a odjezdu návštěvníků festivalu. Opatření se kromě policistů z obvodního oddělení  Rokycany tento týden budou účastnit policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování, dopravní policisté, kolegové ze skupiny základních kynologických činností, policisté z dálničního oddělení Svojkovice a strážníci MP Rokycany.  Přestože policie provádí preventivní opatření, není v jejích silách zcela zabránit možnosti páchání majetkové trestné činnosti nebo jiného protiprávního jednání.

     V roce 2012 roce bylo oznámeno celkem deset krádeží  z místa hudebního festivalu, ze stanů, kde se  předmětem zájmu pachatele staly  především mobilní telefony a finanční hotovost, kde se celková škoda se vyšplhala k částce téměř 70 tisíc korun.

 
     V loňském roce v rámci festivalu šetřili policisté jeden dva trestné činy a to krádež a ohrožení pod vlivem návykové látky. U obou případů byl odhalen pachatel uvedeného skutku.  Dále byli policisty zjištěni tři řidiči, kteří řídili vozidlo pod vlivem návykové látky, jednalo se o přestupkové jednání. Jeden řidič usedl za volant, aniž by byl držitelem řidičského oprávnění a jeho jednání stejně jako u hříšníků, kteří řídili pod vlivem alkoholu a dopustili se tak přestupku,  policisté bude ze oznámili správnímu orgánu k projednání. Celkem 54 přestupků v dopravě vyřešili policisté v blokovém řízení. U třech osob bylo zjištěno  neoprávněné držení malého množství návykové látky a těmto viníkům byla na místě uložena bloková pokuta, celková výše činila 3 tisíce korun.  Přestupku ve veřejném pořádku a proti občanskému soužití se dopustilo celkem 10 osob, které byly rovněž na místě vyřešeny  v blokovém řízení, kde celková výše činila téměř 7 tisíc korun. Zjištěné dva přestupky proti majetku byly vyřešeny také  blokově a to v každém případně viníci obdrželi sankci ve výši 1 tisíc korun. Veškeré protiprávní jednání mělo známého pachatele.
 
     Z oznámení z předešlých let bychom oslovili zejména samotné majitele věcí a připomněli hlavní a jednoduchá pravidla bezpečného chování, která mohou páchání těchto činů eliminovat.
 
MĚJTE SVÉ VĚCI NEUSTÁLE POD KONTROLOU !
 
     Návštěvníky, kteří budou na  festivalu nocovat,  polciie upozorňuje, vzhledem k dřívějším zkušenostem, aby si ve stanech nenechávali žádnou finanční hotovost, mobilní telefony, osobní doklady a cennosti.
 
 ►prevence před kapesními zloději:

- nenechávejte peněženku nebo kabelku bez dozoru
- noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše, méně tím zloděje
  vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže

peníze, doklady, platební karty:

- muži, vše důležité noste v náprsních, popř. uzavíratelných kapsách, nikoli v zadních kapsách u kalhot
- ženy, nenechávejte peněženku a jiné cennosti navrchu tašek či kabelek
- v případě krádeže platební karty okamžitě kartu zablokujte
 
►zavazadla:
 
- svá zavazadla nikdy nespouštějte z dohledu
- tašky či batohy, kde máte peníze nebo jiné cennosti nenoste na zádech, kam nevidíte
 
►prevence před vloupání do vozidel:
 
- auto vždy zamykejte, řádně zavřete okénka a kufr
- nenechávejte klíčky, náhradní klíčky, doklady od vozu a další důležité věci v autě
- nenechávejte žádné věci na viditelném místě  ve voze (viditelná kořist)
 
 

nprap. Hana Kroftová
22. července 2014

vytisknout  e-mailem