Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Prevence na Strakonicku

Strakonice - Prevence se musí vyplatit... 

     O výukové programy Policie ČR je v okrese stále větší zájem. Preventivně informační skupina nabízí především besedy, ukázky práce policie a policejní výstroje a výzbroje, výukové programy pro mateřské, základní, střední školy, ale nechybí také besedy pro seniory, dny otevřených dveří a ukázky na dětských dnech a letních táborech. Ve spolupráci s ostatními složkami IZS pořádá Územní odbor Strakonice preventivní akce pro širokou veřejnost s ukázkami a vědomostními soutěžemi. 
 
     Preventivní činnosti se od roku 1999 intenzivně věnuje por. Mgr. Nováková Jaromíra, která spolupracuje se školami v okrese Strakonice. Od roku 2005 byla na základě požadavků a velkého zájmu o tyto akce zřízena „Rada pro preventivní činnost Policie České republiky Územního odboru“, do které jsou zařazeni policisté z obvodních oddělení, dopravní policisté a také kriminalisté, kteří mají k této činnosti kladný přístup. Skupina čítá 9 policistů.
Díky těmto lidem se podařilo dostat prevenci na našem územním odboru na takovou úroveň, že dnes je brána jako samozřejmost a můžeme tak vyjít vstříc většině požadavků.  Zřízením rady pro prevenci usilujeme o to, aby naše spolupráce se školami byla skutečně systematická. Je běžné, že první setkání s policistou prožijí děti již v mateřské školce. Tento prvotní kontakt s Policií ČR se pak stává odrazovým můstkem pro naši práci s žáky. Snahou je i správná volba daného tématu k věku dítěte a návaznost dalších témat. Cílem preventivní činnosti je, aby informace, zkušenosti a rady, které děti získávají při hodinách strávenými s policisty, co nejkomplexněji postihovaly problematiku dopravní výchovy, bezpečného chování doma i venku, kriminality, šikany, svědectví a aby se spolupodílely na formování právního vědomí. Školy navštěvují vybraní preventisté, z již zmíněné „Rady pro prevenci“, čímž chceme také docílit důvěry žáka a policisty.

 

     V průběhu besed využíváme různé výukové metody. Téma besedy je zpracované tak, aby bylo pro cílovou věkovou skupinu srozumitelné a motivující. Při výuce si děti vyzkouší modelové situace, vyplňují pracovní či jiné soutěžní listy, diskutují s policistou, a podobně.  V přednáškové činnosti neopomínáme ani na méně vyhledávané skupiny. Pravidelně docházíme do Dětského domova ve Volyni, do ZŠ a MŠ Plánkova ulici ve Strakonicích, do Domova PETRA Mačkov, do Ústavu sociální péče OSEK a také do Školy v přírodě Střelské Hoštice, kde navštěvujeme i děti handicapované. Většinou jsou v těchto kolektivech děti různých věkových kategorií a tomu je třeba také přizpůsobit způsob přednášky a prezentace práce policie.
 
     Na základě pravidelné spolupráce se školami, byly vytvořeny i některé preventivní projekty, z nichž zmíním alespoň některé:
Malý chodec a cyklista, který pravidelně (již 8 rokem) probíhá v květnu na dopravním hřišti U ZŠ Poděbradova. Pro děti MŠ U Parku Strakonice policisté společně i s učiteli této školky připraví soutěžní dopoledne s praktickou výukou jízdy na dopravním prostředku.  Malí cyklisté soutěží na jednotlivých policejních stanovištích a učí se základům bezpečné jízdy na dopravním hřišti. Za odměnu nechybí ani ukázky policejní techniky a předání průkazek: „Malý chodec a cyklista“.
 
Stavění mostu – Projekt je určen pro MŠ a ZŠ Plánkova ve Strakonicích, kterou navštěvují děti z majoritního i minoritního prostředí ve věku 7 až 15 let. Jedná se o dlouhodobý čtyřletý program zaměřený na zvyšování právního vědomí žáků, poskytnutí aktivit směřujících k předcházení trestné činnosti, prevenci delikvence žáků, ochranu dětí před škodlivými vlivy. Neméně důležitým cílem tohoto projektu je pozitivně prezentovat práci Policie ČR a budovat oboustrannou důvěru mezi policií a příslušníky menšin.
 
     Preventivní činnost s dětmi školou povinnými nekončí ani začátkem letních prázdnin. Během července a srpna policisté navštěvují děti na letních táborech pořádaných v okrese Strakonice.  Pravidelnou letní akcí se stala i návštěva seniorů v DOMOVĚ na Jezárkách ve Strakonicích. Obyvatelé domu se již třetím rokem mohou těšit na psovody a jejich čtyřnohé kamarády.
 
     Od začátku roku policisté z preventivní rady Územního odboru policie Strakonice realizovali přes sto preventivních akcí. Navštívili žáky základních škol ve Střelských Hošticích, Novosedlech, Radomyšli, Malenicích, Vodňanech, Cehnicích, Blatné, Sedlici, v Česticích, Volenicích, Volyni, v ZŠ Povážská Strakonice, Plánkova Strakonice, děti v MŠ Doubravice, Radomyšl, Novosedly, A.B. Svojsíka Strakonice, Vodňany, Lidická Strakonice, Bělčice a studenty SOU Strakonice, Blatná. Účastnili se na Dni otevřených dveří u 25. protiletadlové brigády ve Strakonicích, soutěže HZS Strakonice s názvem Otavský plamínek, republikové dopravně preventivní akce „Jezdíme s úsměvem“, krajského projektu „Bezpečně po zebře“, dětských dnů v Mnichově, Radomyšli, ve Štěchovicích, Kladrubech, Tchořovicích a ve Lnářích.
Někteří mohou vzpomínat i na prohlídku vybraných částí budov Policie ČR. Den otevřených dveří proběhl na Obvodním oddělení Volyně a na Územním odboru Strakonice. A jak se u nás dětem ze 4. třídy ZŠ Radomyšl líbilo?  Reakce na návštěvu některých z žáků si můžete přečíst na stránkách http://www.municipal.cz/zsradomysl/.
 

dětský den 1.jpgdětský den 1.jpg
střelské hoštice - 25.5.2010 003.jpgstřelské hoštice - 25.5.2010 003.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

19.5.2010 - Malý cyklista a chodec 005.jpg19.5.2010 - Malý cyklista a chodec 005.jpg

 

vodnany 030.jpgvodnany 030.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

střelské hoštice - 25.5.2010 003.jpgstřelské hoštice - 25.5.2010 003.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zebra 049.jpgZebra 049.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Mgr. Nováková Jaromíra, (pisst@mvcr.cz)
18. června 2010

vytisknout  e-mailem