Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

PREVENCE - Nestaňte se obětí krádeže

ROKYCANSKO - Buďte opatrní a dávejte pozor na své věci.  

Krádeže volně odložených věcí jsou registrovány v nejrůznějších prodejnách, barech, restauracích, vozidlech atd. Pachatelé jsou vždy připraveni, využívají příležitosti a během velmi malé chvíle využijí okamžiku nepozornosti či příležitosti a zaútočí. Policisté samozřejmě veškerá oznámení pečlivě evidují a prověřují, ale na prvním místě by měla být prevence samotných majitelů věcí, kteří by měli na své věci dávat pozor.

Policisté evidují oznáemní různého charakteru, kdy samotný poškozený udělá chybu. Odložený mobilní telefon na baru, který majitel nechá bez dohledu, když si odskočí na toaletu, se stává velmi snadným terčem pro pachatele. Stejně tak kabelka či batoh, který cestující ve vlaku odloží vedle sebe a usne. Zloděj tak připraví o peněženku ze zavazadla spící oběť bez povšimnutí. To, že jste byli okradeni, zjistíte až po delší době. Také případ, kdy náhodné neznámé kolemjdoucí ženy okradli muže, který upadl na zem. Ženy sice muži pomohly vstát, doprovodily jej domů, ale ten pak zjistil, že ho během ‚,pomoci“ ho neznámé připravily o peněženku s hotovostí a doklady. Častá neopatrnost zejména u žen se stává osudnou, když svoji kabelku odloží do nákupního košíku, pak postačí jen opravdu malá chvilka nepozornosti. Buďte neustále obezřetní a své věci mějte pořád pod kontrolou. Pachatelé čekají na příležitost.

Více informací: http://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-kapesni-kradeze.aspx

Řidiči či majitelé vozidel mohou svým chováním podstatně ovlivnit to, že se jejich vozidlo nestane předmětem zájmu zloděje. Mezi základní pravidla patří řádné zajištění vozidla, které uzamkneme, i když se vzdalujeme jen na krátkou dobu. Ve vozidle nenecháváme v žádném případě věci, které jsou na první pohled zvenčí vidět (kabelky, tašky, peněženky, elektroniku, osobní doklady) a další věci, které se mohou stát snadným terčem zloděje. Máte-li řádně zabezpečené vozidlo, ztížíte pachateli krádež.

Nebuďme lhostejní, jelikož tím nahráváme zlodějům. Všímejte si  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo se už dokonce do nějakého vozidla vloupává, volejte ihned na Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost druhých zachrání vozidlo právě vám!


nprap. Hana Kroftová

26. září 2016

vytisknout  e-mailem