Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Prevence policie v autoškole

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Uchazeč o řidičské oprávnění přijel do autoškoly na motorce. 

      Většina zájemců o studium v autoškole přichází do kurzů pěšky, aby mohli odjet motorovým vozidlem. V jedné žďárské autoškole to dne 11. 10. 2011 proběhlo úplně opačně.

      V tento den po sedmé hodině ranní vykonávala policejní hlídka v prostorech autoškoly ve Žďáře nad Sázavou kontrolu, zda některý z uchazečů o řidičské oprávnění nepožil před zkušební jízdou alkohol. Možná si řeknete, že přijít na jízdy do autoškoly opilý, by byl naprostý vrchol drzosti. Máte naprostou pravdu, ale nejde o to někoho přistihnout. Snahou policie je preventivně působit na řidiče už od samého začátku.

     Jeden z uchazečů přijel na motocyklu značky Manet Korado o objemu válce 50 cm2 a ani na tom není nic zvláštního, protože řidičské oprávnění A1, které je potřebné pro řízení tohoto stroje na pozemních komunikacích, je možné získat už po dovršení patnáctého roku a později jej rozšířit. Hlídka tedy vyzvala řidiče k předložení řidičského průkazu. Třicetiletý muž však nemohl žádný předložit, protože jak se vzápětí lustrací zjistilo, doposud takový doklad nevlastní.

 

     Uchazeč o řidičské oprávnění se rázem stal podezřelým z přestupku, kdy nesplnil základní podmínky účasti na provozu na pozemních komunikacích. Při své výpovědi se policistům doznal, že motocykl opravdu řídil, ale se spácháním přestupku nesouhlasil, neboť na malý motocykl řidičské oprávnění nepotřebuje. Kdyby dostal možnost projít kurzem, zřejmě by zjistil, že se velmi mýlí. Ale toto vzdělání mu bude nejspíš na nějaký čas odepřeno, protože za jízdu bez řidičského oprávnění mu může být správním orgánem uložen trest zákaz činnosti v rozmezí od šesti měsíců do jednoho roku.

nprap. Petra Šmídová, vrchní inspektor
 

12. 10. 2011


 


 

vytisknout  e-mailem