Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

PREVENCE – Použití bezpečnostních pásů

PLZEŇSKÝ KRAJ - Použití bezpečnostních pásů velmi snižuje riziko poranění. 

     Současný zákon o silničním provozu č. 361/ 2000Sb. ukládá řidiči i spolujedoucím na sedadlech vybavených bezpečnostním pásem být připoutaný.

     Někteří řidiči jsou přesvědčeni, že použití bezpečnostních pásů může být nebezpečné. Hájí se tím, že by mohli při dopravní nehodě být uvězněni ve vozidle a včas se z něj nedostat. Riziko, že zůstanou ´´uvězněni´´ v pásech je daleko menší, než když budou při dopravní nehodě nepřipoutáni. Nepřipoutaní lidé mohou být velmi často poraněni airbagy. Typická a častá poranění jsou při čelních nárazech u osob, které nejsou připoutané bezpečnostními pásy řezné rány v obličeji nebo poranění krční páteře. Použití bezpečnostních pásů snižuje riziko poranění až o 25%.

     Základní funkcí bezpečnostních pásů je pohlcení kinetické energie při nárazu vozidla.

     Historie používání bezpečnostních pásů

     Povinnost používat bezpečnostní pásy byla v tehdejším Československu zavedena dne 1. ledna 1967. Povinnost se týkala použití bezpečnostních pásů na předních sedadlech a při jízdách mimo obec. Od 1. ledna 1976 byla povinnost rozšířena na všechna sedadla povinně vybavena bezpečnostními pásy. Začátkem roku 1990 musí být bezpečnostní pásy používány i v obcích.

     Na co si dát POZOR!

  • Pás by měl být upevněn přes rameno a hruď (rozhodně ne přes krk).
  • Pod pásy nepatří tvrdé a ostré předměty (mohou způsobit při kolizi vážná zranění).

     Na přepravované osoby nelze v souvislosti se zádržnými systémy zapomínat. Častým spolujezdcem při tom bývají i naši nejmenší. Nejmenším dětem (0 – 3 roky) zajišťují  bezpečnost výhradně dospělé osoby doprovázející dítě. U předškolních dětí (3- 6 let) je nutná správná výuka vhodných návyků a pravidel. Nezapomínejme, že dospělí jsou dětem zejména příkladem.

     Správným způsobem převážení dítěte v autě je použití dětského zádržného systému = autosedačky. Pro příklad uvádíme  následky, kdy je dítě drženo v náruči: při rychlosti 50 km/hod a při váze dítěte 10 kg byste museli udržet ve svých rukou 300 kg; náraz při rychlosti 50 km/hod bez autosedačky odpovídá pádu z výšky 10 metrů (odhadem 3. poschodí budovy).

    Správná autosedačka:

     Pro nejmenší (skupina 0 a 0+, 0 – 13 kg) : kojenci musí být přepravováni v sedačce, která umožňuje transport v pololeže. Upevňují se vždy v poloze proti směru jízdy. Je doporučeno umístit sedačku na zadní sedadlo, pokud ji chcete umístit na přední sedadlo, musí se deaktivovat airbag.

     Pro batolata až první ročník mateřské školky (skupina I: 9 – 18 kg, cca 1-4,5 roku) :

  • systém upevnění proti směru jízdy (vysoké ochranné působení při čelním nárazu)
  • systém kalhotových šlí (nabízejí více klidových a spánkových poloh)
  • systém se zádržným tělesem ochrana při nejčastějších čelních a bočních srážkách)
  • s tříbodovým pásovým systémem (přizpůsobení popruhu velikosti dítěte, snadné přemístění)

     Pro děti v mateřské školce a začátek školního věku (skupina II: 15- 25 kg, cca 3,5 -7 let) :

  • systémem se zádržným tělesem (sedačka nemá vlastní popruhový systém, dítě sedí na normálním sedadle a zádržný systém je umístěn přes nohy dítěte)
  • autosedačka se zvýšeným sezením (jsou určeny i pro skupinu III, užívány ve spojení s tříbodovým pásem, kdy je poloha pásu vhodně upravena k postavě dítěte

     Pro největší děti (skupina III: 22 -36 kg, od 6 let do výšky 150 cm) :

  • autosedačka se zvýšeným sezením (užívány ve spojení s tříbodovým pásem, kdy je poloha pásu vhodně upravena k postavě dítěte)
  • zvýšené sedadlo (tzv. podsedák)

pprap. Hana Rubášová
6. září 2017

vytisknout  e-mailem