Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Bezpečně u vody

OLOMOUCKÝ KRAJ - Policisté se zaměřili na kontrolu řeky Moravy v CHKO Litovelské Pomoraví. 

Ve středu 12. července se policisté olomouckého pohotovostního a eskortního oddělení zaměřili na úsek řeky Moravy v CHKO  Litovelské Pomoraví. Cílem akce byla především kontrola  dodržování   zákazu splouvání vodního toku v této oblasti. V průběhu této kontrolní aktivity nezjistili žádný přestupek.

Akce byla provedena v rámci preventivní kampaně „Bezpečně u vody“, do které jsme se i letos zapojili. Jejím cílem je snaha o zajištění příjemného a především bezpečného pobytu u vody.

Policisté v Olomouckém kraji řešili od začátku prázdnin již několik případů, které se staly právě v souvislosti s letními aktivitami u vodních ploch. Dva z těchto případů bohužel skončily tragicky. V přírodním koupališti Poděbrady u Olomouce došlo k utonutí 43leté ženy, která si šla ráno zaplavat. Obdobný konec měl i případ 71leté ženy, jejíž tělo policisté nalezli v Tovačovském jezeře. Záchranáři vyjížděli také k 17letému mladíkovi, který se zranil při skoku do vody v Opatovickém lomu. 

Abychom si užili letních vodních radovánek bez nepříjemných zážitků, zopakujme si základní bezpečnostní pravidla, které není radno podcenit:

  • Velmi důležité je v tomto směru věnovat pozornost sobě i svým blízkým, zejména dětem, které je nutné mít neustále pod dohledem (především neplavce), a vybavit je dle jejich schopností plaveckými pomůckami.
  • U vody i ve vodě bychom měli věnovat pozornost svému zdravotnímu stavu, svou pozornost ničím nesnižovat, dodržovat pravidla bezpečného chování a především nepřeceňovat své síly a plavecké schopnosti.
  • Dobrým nápadem určitě není skákání do „neznámé“ vody.
  • Všichni ti, kteří se pohybují na lodích a jiných plavidlech, by měli samozřejmě dodržovat veškerá bezpečnostní pravidla.
  • Při pobytu u vody nezapomínejme ani na své věci – cennosti, které nejsou nezbytné, je nejlepší ponechat doma a ne viditelně umístěné ve vozidle, na místě je znovu připomenout, že AUTO NENÍ TREZOR, bez dozoru není dobré ponechávat jakékoliv osobní věci, důležité je také zabezpečení jízdního kola proti odcizení a to kvalitním lankovým zámkem.

Preventivní aktivity v rámci kampaně „Bezpečně u vody“ budou namátkově probíhat po celou dobu letních dnů.

por. Mgr. Lenka Vanková
14. července 2023

Odkazy do noveho okna

1 Bezpečně u vody_1

1 Bezpečně u vody_1 

Detailní náhled

2 Bezpečně u vody_2

2 Bezpečně u vody_2 

Detailní náhled

3 Bezpečně u vody_3

3 Bezpečně u vody_3 

Detailní náhled

4 Bezpečně u vody_4

4 Bezpečně u vody_4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem