Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Den bezpečnějšího internetu 2024

OLOMOUCKÝ KRAJ - Dne 6. února 2024 si již po jednadvacáté připomínáme Den bezpečnějšího internetu 

Den bezpečnějšího internetu 2024

Každý rok, druhé únorové úterý, si připomínáme Den bezpečnějšího internetu. Letos tento den připadá na 6. února a slavíme ho již po jednadvacáté. Tento den si pravidelně připomínají ve více jak 190 zemích po celém světě. V České republice je koordinátorem tohoto dne národní Safer Internet Centrum Česká republika, které spravuje sdružení CZ.NIC.

Den bezpečnějšího internetu si každý rok připomínají stovky organizací, škol nebo jednotlivců. Jen v loňském roce jich u nás bylo už přes 400. Zapojit se může opravdu každý.

sid.jpg

Aktuálně představuje internet nedílnou součást našeho každodenního života a využíváme jej v tom nejširším spektru možností od komunikace, vyhledávání informací až po provádění finančních transakcí prostřednictvím internetového bankovnictví. I v tomto případě však platí úsloví, že internet může být výborným sluhou, ale zároveň zlým pánem. Je proto více než důležité uvědomovat si veškerá úskalí virtuálního prostoru, počítat s riziky a chovat se zde s maximální obezřetností.

Jak vyplývá ze statistických dat, kyberkriminalita je neustále na vzestupu a je neustále možné sledovat trend přesunu běžné části kriminality do virtuálního prostředí.  V rámci Olomouckého kraje jsme v i loňském roce zaznamenali nemalé množství případů šíření těch nejnovějších variant trestné činnosti páchané v kyberprostoru. Jednalo se především o reverzní inzertní podvody, podvody s legendou falešného bankéře, podvody spojené s investicemi či podvody se vzdáleným přístupem. Specifickým druhem trestné činnosti v kyberprostoru, která je i nadále na vzestupu, je „nákup kryptoměny“. Poškození jsou zmanipulováni a utvrzováni v reálnost a výhodnost investice do té míry, že jsou schopni za účelem takové „výhodné a bezpečné“ investice žádat i o finanční půjčky. Stále se objevují i případy podvodných SMS zpráv s fiktivními sociálními příspěvky či legendou o doplacení poplatku za zásilky.

V rámci prevence se nepřetržitě snažíme naše občany o aktuálních trendech tohoto druhu trestné činnosti informovat prostřednictvím médií, přednášek, odborných seminářů a kampaní a tím snížit pravděpodobnost, aby sami nevytvořili podmínky pro páchání takové trestné činnosti a nestali se oběťmi podvodníků.

Abychom veřejnosti v kraji předali ještě více informací o aktuálních nástrahách a podvodných praktikách, s nimiž je možné setkat se při komunikaci v online prostředí, rozjeli v loňském roce policisté ve spolupráci s Olomouckým krajem rozsáhlou osvětovou kampaň s názvem  Prokoukl to! A ty?.

prokoukl.jpg

Občané si stále mohou vyzkoušet také interaktivní Kybertest, v němž se seznámí s nejčastějšími kybernetickými podvody, naučí se, jak je rozpoznat a podvodníkům nenaletět.

A neboť opakování je matka moudrosti, zde je několik preventivních rad na závěr:

  • Poznejte svého nepřítele - seznamujte se s aktuálními hrozbami a trendy v online podvodech.
  • Je zpráva, e-mail, SMSka, nebo telefonát neočekávaný? Je podezřelý.
  • Nikdy nikomu nepřeposílejte potvrzovací SMS zprávu s unikátním kódem nebo neprovádějte autorizaci transakcí ve svém internetovém bankovnictví, pokud transakci sami neprovádíte!
  • Vždy přemýšlejte nad tím, kam vypisujete citlivé údaje, nebo přeposíláte peníze.
  • Kupující na inzertních portálech nikdy nepotřebuje citlivé údaje z vaší platební karty. (Pachatelé často využívají phishingové stránky, které se tváří jako webové stránky přepravních společností.)
  • Přemýšlejte, než kliknete. Před každým potvrzením si vždy přečtěte všechny podmínky.
  • Když si nejste absolutně jistí, vše si raději ověřte jinou cestou nebo se poraďte.
  • Mějte na paměti, že pachatel dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, či e-mailovou adresu.
  • Nikdy neumožňujte vzdálený přístup do svého  počítače!
  • Neinvestujte peníze tam, kde je to podezřele výhodné. (Nebuď labuť! - preventivní kampaň proti investičním podvodům - Policie České republiky )
  • Nikdy nikomu nesdělujte své osobní údaje a už vůbec ne konkrétní informace o svém bankovním účtu nebo platební kartě!

por. Mgr. Lenka Vanková
6. února 2024

vytisknout  e-mailem