Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Kontrola chatových oblastí

PROSTĚJOVSKO - Preventivní kontroly v chatových oblastech okresu Prostějov. 

V zimním období své rekreační chaty majitelé většinou navštěvují zřídka, čehož si jsou ale samozřejmě dobře vědomi i zloději a policisté. Ti první toho využívají k tomu, aby se pokusili obohatit na cizí účet a ti druzí se jim v tom snaží zabránit. A to mimo jiné tím, že několikrát za zimní období provádějí kontroly rekreačních oblastí a chatových kolonií. Nejinak tomu bylo i v tomto týdnu na Prostějovsku, kdy nejprve policejní psovodi provedli kontrolu chatových kolonií v katastru obcí Otalavice, Křenůvky a Prostějovičky  a dnes dopoledne v součinnosti s policisty Obvodního oddělení Plumlov také kontrolu chatových oblastí v okolí obce Ptení. Při těchto akcích je tradičně kontrolován stav chat, zda jsou dobře zabezpečeny a zda nejsou narušeny a pohyb osob. Při uvedených akcích nebyl zjištěn žádný narušený objekt ani pohyb závadových osob. Z toho by se mohlo vyvodit, že se u nás taková trestná činnost nevyskytuje, ale opak je pravdou. Každoročně je v rámci Územního odboru Prostějov nahlášeno přibližně třicet případů vloupání do rekreačního objektu. Například v loňském roce to bylo 29 případů s celkovou škodou ve výši 500 000,- Kč, což je průměrných asi 17 000,- Kč na jeden takový skutek. To je po územním odboru Olomouc druhá nejvyšší průměrná škoda v celém Olomouckém kraji.

Vloupáním do rekreačním objektům, zvláště v zimním období a na odlehlých místech, se zřejmě úplně zabránit nepodaří nikdy, ale dobrou prací policistů a přístupem majitelů a ostatních občanů se tento jev může do značné míry omezit a škody minimalizovat.

Co že tedy mohou občané pro zlepšení situace udělat. Zde nabízím několik rad:

  • Pokud možno nepřechovávejte v rekreačním objektu cenné věci. Co tam není, vám nikdo nemůže ukrást.

  • Pokud tam cennější věci musíte nechat, pořiďte si jejich fotodokumentaci, případně soupis s identifikačními znaky (výrobní čísla apod.).

  • Nechlubte se před nikým majetkem, který v objektu přechováváte.

  • Zabezpečte si objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky. Pozornost věnujte zejména stavebním otvorům.

  • Pro vyšší standard zabezpečení můžete využít elektronickou ochranu, případně připojení k pultu centralizované ochrany.

  • Objekt mějte správně pojištěný.

  • Při pobyt na chatě si pečlivě všímejte pohybu neznámých osob a vozidel. I vaše případné svědectví může přispět k dopadení pachatele. Nebuďte neteční dnes, vždyť zítra se můžete obětí stát i vy!

  • I v zimě je dobré rekreační objekt občas navštívit. Známky pohybu kolem objektu mohou odradit případného zloděje. A pokud už k vloupání dojde, dřívější oznámení a následné ohledání místa činu může usnadnit odhalení pachatele.

  • Při podezření na nezvanou návštěvu zásadně do objektu nevstupujte a přivolejte neprodleně policii. Při vstupu do objektu byste mohli poškodit důležité stopy.

por. Bc. František Kořínek

6. 2. 2015

 

Odkazy do noveho okna

Chaty Ptení

Chaty Ptení 

Detailní náhled

Chaty Ptení

Chaty Ptení 

Detailní náhled

Chaty Ptení

Chaty Ptení 

Detailní náhled

Chaty Ptení

Chaty Ptení 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem