Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Prevence vloupání do rekreačních objektů

PLZEŇ - Nezapomeňte na řádné zajištění chat, chalup a objektů v zahrádkářských kolonií. Opět nastává období, kdy tato místa přitahují kriminální živly.  

     Rekreační objekty lákají zloděje zejména proto, že bývají obývány pouze sezónně, tedy od jara do podzimu, a mnohdy jsou situovány na odlehlých místech. Během zimních měsíců jsou velmi často zcela opuštěny a tedy bez kontroly a dohledu.  Nejčastějším způsobem vniknutí do objektu je vypáčení a rozbití skleněné výplně oken nebo dveří a vypáčení dveří nebo rozlomení zámku. Velmi často pachatelé pro překonání překážky (dveří, oken) použijí předměty, které naleznou na pozemku u rekreačního objektu (žebříky, různé nástroje a předměty, které použijí k páčení).  Pachatelé krádeží odnášejí především věci, které mohou zpeněžit (různé nářadí - pily, vrtačky, brusky, zahradní nářadí, sekačky, různé domácí elektrospotřebiče, ale i přikrývky, potraviny, alkoholické nápoje,  jízdní kola, propanbutanové lahve nebo dokonce i benzin v kanystrech. Nezřídka si odnesou i starožitnosti či elektroniku (kamery, televizory, počítače apod.).

 
 
Rady :
  • objekt a věci v něm pojistěte proti krádeži,  požáru a dalším  škodným událostem                                                                                                                                         
  • objekt řádně zajistěte alespoň mechanickými zábrannými prostředky
  • nejlépe nemovitost opatřete uzamykatelnými okenicemi, bezpečnostním zámkovým systémem, mřížemi
  • využijte elektronickou ochranu a případné napojení objektu na mobilní telefon
  • cenné věci neponechávejte v objektech (peníze, šperky, drahé oblečení, elektroniku apod.), v případě, že předměty větší hodnoty v chatě nebo chalupě chcete mít, pořiďte jejich fotodokumentaci a popis (název věci, značku, výrobní číslo, pořizovací cenu, rok pořízení). V případě odcizení těchto věcí od Vás tyto informace bude požadovat jak policie tak i pojišťovny při uplatnění náhrady škody
  • rekreační objekt kontrolujte i v zimním období nebo požádejte jinou osobu, která bydlí v blízkosti
 
       
Při podezření z vloupání:
  • nevstupujte do objektu (pachatel může být uvnitř -  nedoporučujeme pachatele zadržet násilím)
  • neuklízejte po zlodějích (zničíte stopy po pachatelích, někteří majitelé se domnívají, že pro nepořádek je může někdo pomluvit)
  • neprodleně případ oznamte na policii. 
  •  
     Ačkoli policie v jednotlivých obvodech pravidelně kontroluje chatové a rekreační oblasti, není v jejích silách, aby uhlídala veškeré rekreační objekty. Je především na majitelích nemovitostí, aby svým preventivním jednáním svůj majetek ochránili před nenechavci.  Abychom 
 
 
por. Ing, Hana Štefflová
5. prosince 2017

vytisknout  e-mailem