Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Preventivní akce "Zebra"

Dne 4. září proběhla ve městě Příbrami preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“.  

      Tato dopravně bezpečnostní akce proběhla ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR a Českou radou dětí a mládeže.
    
Pět policistů ze státní policie a osm městských strážníků se podílelo na této akci. Oslovovali děti a dospělé s tím, že vysvětlovali důvod této akce a upozorňovali je na úskalí přechodů a na zásady chodců. Dětem jsme hlavně připomínali, že mají přecházet po důkladném rozhlédnutí a v místech, která jsou vyznačena jako přechody pro chodce. Dále byly upozorněny na to, že je důležité navázat oční kontakt s řidičem. Občanům jsme také připomněli, že i když jsou na přechodu, tak řidič v druhém jízdním pruhu vůbec nemusí zastavit.
    
K bezpečnosti chodců při přecházení může také přispět správné oblečení, a to například užití reflexních prvků a barev. Za šera nebo i při hustém dešti je takový člověk vidět až na 200 metrů.
    
Oslovení obdrželi různé drobné dárky, a to balónky, rozvrhy hodin, samolepky, pexesa nebo kartičky s radami, jak se mají chovat na přechodech. Tyto dárečky všem udělaly velkou radost. Bylo osloveno přes 250 chodců
    
V loňském roce bylo v ČR na přechodech spácháno 1447 dopravní nehod, z toho bylo 130 ve Středočeském kraji. 33 chodců bylo loni usmrceno na našich silnicích. V roce 2007 bylo spácháno 191 nehod na přechodu, kdy řidič nedal přednost dítěti. 192 dětí při tom bylo zraněno.

 

akce zebra akce zebra
dopravní policisté dopravní policisté

 

vytisknout  e-mailem