Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Preventivní besedy s policisty

Základní, střední školy a učiliště 

     Preventivně informační skupina v rámci spolupráce s pedagogy a výchovnými poradci základních, středních škol a učilišť na území města Plzně sestavila blok přednášek o drogách, šikaně, kyberšikaně a porušování autorských práv k počítačovým programům. Jednotlivá témata jsou promítnuta do trestní odpovědnosti,  ve které se žáci seznamují s tím, jakým způsobem je protiprávní jednání ve vztahu k jejich věku řešeno. V přednášce o drogách se seznamují obecně s druhy drog, jejich rozdělením a působením na lidský organismus.  Zároveň jsou poučeni o tom, jaký je právní postih za jejich užívání, přechovávání, distribuci a výrobu. Přednáškový celek o šikaně a kyberšikaně je zaměřen nejen na vzájemné chování v kolektivu, ale i na právní důsledky nevhodného chování. Porušování autorských práv k počítačovým programům je žákům vysvětlováno prostřednictvím odborného výkladu pracovníka kriminální služby a vyšetřování, který se danou problematikou zabývá.
      Policisté ve všech besedách uplatňují  své zkušenosti z  praxe. Tento preventivní projekt se setkává s velkým ohlasem jak u dětí, tak i u pedagogů. Zájem je tak intenzivní, že policisté plánují jednotlivé přednášky až dva měsíce dopředu. Téma si vybírá vždy vedení školy či výchovný poradce  podle problémů, se kterými se konkrétní škola potýká a upravují se úměrně věku žáků. Ti mají na konci hodiny dostatečný prostor  na své dotazy.
      Pedagogové se na policisty při přednáškách obrací i s konkrétními dotazy ohledně problémových žáků.  Ti pak s nimi jednotlivé problémy rozebírají a radí jim, jak ve věci postupovat. Cílem preventivní činnosti v plzeňských základních, středních  školách  a učilištích je, aby děti získaly informace a rady, které pak mohou uplatnit v praktickém životě. Všechny získané zkušenosti se jim nepochybně dobře zúročí. Jde především o to, aby z dětí vyrostli slušní  lidé a  nesmíme opomenout i to, že jedním ze základních  pilířů policejní práce je dobrá komunikace s občany.

vytisknout  e-mailem