Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Preventivní kontroly chatovišť na Olomoucku

OLOMOUCKO - Policicté kontrolovali chaty a zahradní domky. 

V uplynulých dnech se policisté z obvodních oddělení Moravský Beroun a Velká Bystřice zaměřili na preventivní kontroly chatovišť a rekreačních objektů. V zahrádkářských koloniích a chatovištích v katastrech obcí Moravský Beroun, Nové Valteřice, Domašov n./Bystřicí, Jívová, Nová Véska, Norberčany a Stará Libavá zkontrolovali berounští policisté ve čtvrtek 16. března 2017 celkem 68 chat. Jejich kolegové z Velké Bystřice zkontrolovali včerejšího dne celkem 32 chat v katastrech obcí Velká Bystřice, Radíkov, Svatý Kopeček, Droždín a Lošov.

Tyto preventivní akce jsou zaměřené především na kontrolu případného narušení objektů, ale také pátrání po osobách, které by se zde mohly ukrývat.

Policie České republiky se snaží prostřednictvím přímého výkonu služby bojovat s majetkovou trestnou činností a objasňovat ji. Důležitou roli hraje policejní prevence, kdy policisté dávají majitelům chat cenné rady, jak minimalizovat riziko napadení jejich majetku. Chataři mohou toto riziko snížit právě spoluprací s Policií České republiky. Ta vytvořila preventivní systém evidence a průběžné kontroly rekreačních objektů.

Majitelé si mohou chaty zaevidovat na místně příslušném oddělení s tím, že policisté budou při nepravidelných obchůzkách jejich objekt kontrolovat. V případě, že by policisté zjistili něco podezřelého, mohou majitele ihned kontaktovat na aktuální telefonický kontakt, který jim chatař zanechá.

Dále si musí občané uvědomit, že minimalizovat riziko vloupání do objektu je možné tam, kde majitelé nemovitostí kladou důraz na zabezpečení svého majetku a mají mezi sebou dobré sousedské vztahy. Všímavost a včasné přivolání policistů může sehrát důležitou roli při ochraně majetku. Stejně tak je důležité nevystavovat cenné věci a zahradní nářadí za okny a na prosklených verandách.

Základní podmínkou zabezpečení rekreačního objektu je řádné zajištění vchodových dveří, garážových vrat a oken. Je důležité také nezapomenout na okna střešní a sklepní. V současné době existuje celá řada kvalitních zámkových systémů a dalších zajišťovacích mechanismů, které ve většině případů pachatele odradí. Policisté také doporučují opatřit okna mřížemi nebo okenicemi. Velkým lákadlem pro pachatele majetkové trestné činnosti jsou také viditelně vystavené pracovní nářadí, jak jsou sekačky, vrtačky, brusky a jiné potřeby pro zahrádkáře.

Od počátku letošního roku do dnešního dne máme na Olomoucku evidovány 4 případy vloupání do chat. V loňském roce máme evidováno případů 25.

V případě, že se majitel víkendového objektu stane obětí uvedeného protiprávního jednání, doporučujeme nevstupovat na místo činu a vyčkat příjezdu policejní hlídky. Jakýkoliv pohyb nebo dokonce úklid ve vyloupené chatě by mohl narušit stopy, které pachatel na místě zanechal.

Policisté dále doporučují vytvořit si seznam věcí a jejich popis, který pak policistům usnadní pátrání po odcizených věcech.

por. Mgr. Pavla Štenclová

21. března 2017

Odkazy do noveho okna

Lošov 1

Lošov 1 

Detailní náhled

Lošov 2

Lošov 2 

Detailní náhled

OOP ČR M. Beroun  1

OOP ČR M. Beroun 1 

Detailní náhled

OOP ČR M. Beroun 2

OOP ČR M. Beroun 2 

Detailní náhled

OOP ČR M. Beroun 3

OOP ČR M. Beroun 3 

Detailní náhled

Radíkov 1

Radíkov 1 

Detailní náhled

Radíkov 2

Radíkov 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem