Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Preventivní projekt „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ v Plzni - venkově

PLZEŇ - VENKOV - Policisté dohlíželi nad bezpečností dětí v prvních dnech školního roku. 

     Policisté  se ve dnech začátku školního roku zaměřili především na bezpečí dětí a mládeže. Policisté samozřejmě dohlíželi nejen na bezpečí chodců, ale i na dodržování předepsaných pravidel v silničním provozu ze strany řidičů vozidel. V těchto dnech je oproti prázdninovým dnům vysoký nárůst provozu a to především v blízkosti škol. Policisté proto zaměřili i výkon služby na tyto dopravně frekventované oblasti. Hlídky stojící v blízkosti přechodů pro chodce tak upozorňovali nejen chodce na správný způsob přecházení, ale i řidiče na správné chování v okolí přechodů pro chodce. Mezi nejrizikovější skupinu patří právě děti, které mají namířeno do svých škol. Proto se na tuto rizikovou skupinu v rámci preventivního projektu „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ zaměřili policisté z Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra a Besipem. Na základě tohoto projektu se dětem vysvětlovali základní zásady bezpečného pohybu u silnice, zejména pak ve vztahu k přecházení pozemní  komunikace. Těm, kteří při přecházení přechodu dodrželi základní pravidla předali policisté a zástupci Besipu a zdravotní pojišťovny sladkosti a předměty ke zvýšení jejich bezpečí v souvislosti s dopravou.

     Hlavním cílem projektu je posílení zásad pro správné přecházení vozovky. Chodci by si měli uvědomit základní pravidla pro bezpečné přecházení komunikace. A to především výběr správného místa pro přecházení, navazování očního kontaktu s řidičem vozidla, úskalí spojené s brzdnou dráhou vozu, nebezpečné přecházení více jízdních pruhů v komunikaci a v neposlední řadě i závažné následky při střetu vozidla s chodcem. Proto bychom se měli řídit základními rady projektu:

  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni – vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla! 
     Policisté si pro děti připravili také seminář na téma bezpečí v dopravě, při kterém si společně s dětmi povídali o rizikových situacích a možnosti těmto situacím předcházet.

nprap. Ing. Jan Koželuh
9. září 2014
 

 


 

vytisknout  e-mailem