Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Preventivní projekt

Ajaxův zápisník provázel celý školní rok žáky druhých tříd v Plzni 

  Na začátku školního roku 2009/2010 dostali jako každý rok žáci druhých tříd plzeňských škol do svých rukou Ajaxův zápisník. Předali jim ho policisté z preventivně informační skupiny Plzeň, kteří pro ně ve třídách připravili besedy, aby je seznámili s pracovními sešity. Zápisník  je pro děti tohoto věku výbornou učební pomůckou díky níž se jim dostávají do povědomí zásady bezpečného chování. Během školního roku je služební pes Ajax spolu se svým psovodem Standou celkem v deseti kapitolách  seznamoval s negativními jevy a nebezpečnými situacemi, které je v  dnešní době ohrožují. Úvodem byly dětem představeny jednotlivé útvary policie, stejnokroje strážců zákona a jejich zvířecí pomocníci. Každý měsíc byl věnován jednomu důležitému tématu. V měsíci říjnu se školáci seznámili s tím, co všechno musí pro svou bezpečnost udělat chodec a v rámci dopravní výchovy si děti také  procvičovaly dopravní značky. Další měsíce probíraly děti taková témata jako je vlastní bezpečnost, co se smí a co se nesmí, děti a trestné činy, mezilidské vztahy zaměřené na šikanu, drogy a hazardní hry a také téma o nebezpečnosti tabáku a alkoholu. Pes Ajax jim spolu se svým psovodem Standou vždy formou příběhu kapitolu představil a na žáčky pak na konci čekala řada úkolů doplněných obrázky, které prověřily, co se naučili.  V jarních měsících probírali, jak má být vybaveno jízdní kolo, na kterém pojedou ven a byli upozorněni na to, že jako cyklisté jsou účastníky provozu na pozemních komunikacích.
   Pak už čekalo děti vyhodnocení celého projektu spojené s další návštěvou policistů z preventivně informační skupiny Plzeň. Ti se žáky shrnuli a zopakovali vše, co  se v průběhu školního roku naučili  a  formou prázdninového desatera jim připomněli, na co vše si mají dát o prázdninách pozor.  Bylo poznat, že děti vše pečlivě spolu s paní učitelkou nebo s rodiči vyplňovaly. Živě a s chutí se podle toho zapojovaly do závěrečné besedy. Jako odměna za jejich celoroční píli jim byl na závěr předán plyšový pes Ajax a propagační dárečky s logem Policie České republiky.
  Preventivní projekt Ajaxův zápisník plní na sto procent svůj účel. Děti se s jeho pomocí lehce a hravou formou seznámí s tím, jak mohou předcházet celé řadě problémů a nebezpečí, která na ně v dnešním světě číhají. A v neposlední řadě právě primární prevence je u dětí této věkové kategorie velmi důležitá.

vytisknout  e-mailem