Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Preventivní projekty Policie ČR

OLOMOUCKÝ KRAJ Prevence pomáhá všem 

Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje realizovalo v roce 2015 dva projekty velkého rozsahu. Další projekt byl realizován společně s Olomouckým krajem.

Snahou všech projektů je snížit trestnou činnost v kraji a upozornit občany na bezpečnostní rizika. Během roku policisté navštěvují základní       a střední školy, kde formou besed seznamují žáky a studenty s prací Policie ČR, jejich jednotlivých složek, dále s trestnou činností spáchanou v kraji a především posluchače informují o tom, jak si chránit své zdraví, majetek a soukromí.

V Olomouckém kraji se uskutečnilo také několik desítek besed pro seniory, handicapované občanya pracovníky sociálních služeb. Všechny tyto besedy se setkaly s velkým úspěchem a budeme v nich pokračovat i v letošním roce.

Jedním z nových projektů roku 2015 byl projekt pod názvem „V nebezpečí bezpečně“. Ve spolupráci s kabelovou televizí TV Morava jsme se rozhodli oslovit i střední generaci našich spoluobčanů. Tato se také stává snadným a častým terčem zlodějů, podvodníků a jiných osob, které se chtějí obohatit na úkor druhých. Celkem bylo natočeno a od září do listopadu odvysíláno deset spotů na témata, zaměřená na osobní bezpečnost a dopravu. Formou komiksu byly nahrány příběhy a na konci každého z nich bylo vyústění děje v upozornění a rady pro diváky. Věříme, že se lidé po zhlédnutí těchto spotů vyvarují rizikových situací. Jednotlivé spoty naleznete na stránkách kabelové televize, TV Morava - zde.

Dalším novým projektem byla spolupráce s Univerzitou Palackého Olomouc, konkrétně s Filozofickou fakultou a U3V. V sekci „Společenské vědy - Rizika ve společnosti“ vznikl pro posluchače této věkové kategorie pilotní projekt pod názvem „Policie a U3V UP Olomouc“. V zimním semestru se uskutečnilo celkem devět seminářů pro 60 posluchačů dvou ročníků. V šesti tématech se seznámili s činností jednotlivých složek Policie ČR, s problémy a riziky v dopravě a s trestnou činností páchanou v Olomouckém kraji. Také si mohli prohlédnout policejní výstroj, vyzkoušet si své znalosti z oblasti dopravy pomocí dopravních testů. Součástí seminářů byly nejen praktické ukázky, ale i rady, jak se chovat v určitých krizových situacích a nestát se tak obětí trestného činu. Posluchači obdrželi výukové materiály, ze kterých mohou čerpat i v budoucnu. Ohlasy byly velmi pozitivní, semináře se líbily a byly poučné a zajímavé. Odkazy na podrovnější informace naleznete na zde.

Další informace nalezne zde.

Třetí projekt, byl realizovaný s Olomouckým krajem, pod názvem „Malý průvodce domácím bezpečím II“. Jednalo se o semináře, určené pro pracovníky pečovatelských služeb. Kromě Policie ČR byl do seminářů zapojen i zástupce Sdružení ochrany spotřebitele (dále jen „SOS“)    a zástupce Bílého kruhu bezpečí (dále jen „BKB“). Pracovníci byli seznámeni s tím, jak informovat své klientyo zabezpečení bytu a majetku, jak se chránit před podvodníky a dalšími pachateli trestné činnosti. Vedoucí SOS jim vysvětlila, jak odolat lákavým výhodným nabídkám různých prodejců. Zástupce BKB upozornil na možná rizika domácího násilí na seniorech a obecně se zaměřil také na oběti trestné činnosti.

Cílem projektu bylo informovat cestou pečovatelek seniory, kteří využívají jejich služeb a poučit je, jak se vyvarovat a chránit před riziky dnešní doby. Semináře se těšily velkému zájmu posluchačů. Na závěr každý účastník obdržel preventivní materiály, které mají sloužit k preventivní osvětě.

Pro rok 2016, kdy slavíme výročí 25 let Policie ČR, připravujeme další zajímavé projekty, a to nejen pro širokou veřejnost.

kpt. Mgr. Marta Vlachová

7. 1. 2016

vytisknout  e-mailem