Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Preventivní rady pro občany ze zaplavených oblastí Novojičínska

V těchto dnech začínají sociální pracovníci společnosti Člověk v tísni mapovat finanční pomoc postižených povodněmi. Budou také s obyvateli řešit náklady na opravy jejich poničených domů a zahrad.  

  1. Pracovníci společnosti Člověk v tísni projednávají konkrétní finanční pomoc obětem povodní na Novojičínsku
  2. Policisté varují občany před nabídkou tzv. výhodných půjček a úvěrů!

Pracovníci společnosti Člověk v tísni dnes začali na Novojičínsku projednávat s lidmi zasaženými povodněmi možnosti přímé peněžité pomoci z prostředků veřejné sbírky Povodně 2009. Organizace chce podpořit jednotlivé rodiny příspěvky na obnovu a opravy vyplavených domů. Rozhodovat bude především rozsah škod a aktuální sociální a ekonomická situace rodiny. Na Jesenicku, kam dnes organizace poslala další dodávku s vysoušecími stroji, a na Děčínsku začnou terénní pracovníci navštěvovat jednotlivé rodiny v průběhu tohoto týdne. Obětem záplav dosud lidé přispěli 56 miliony korun.

 Program přímé pomoci na Novojičínsku zahájila organizace detailním sběrem informací o situaci postižených rodin. „Vyškolení terénní pracovníci navštíví každou z nich, aby zjistili ekonomický a sociální stav rodin, rozsah škod, náklady na opravy a informovali se o tom, jakým způsobem spolupracují s pojišťovnami a co bude pokrývat stát či kraj,“ uvedl Jiří Velenský, koordinátor povodňového týmu. Organizace bude tímto způsobem doplňovat státní a krajský systém plošného vyplácení dávek.
 
Závěry z výběrových šetření pak prozkoumá komise složená ze zkušených humanitárních pracovníků. „První část daru by mohla vybraným rodinám přijít do dvou týdnů od první návštěvy. Po jednom až dvou měsících terénní pracovníci budou kontrolovat, jak rodina s penězi naložila, kolik dostala vyplaceno od pojišťovny a podle toho organizace rozhodne o dalších příspěvcích,“ vysvětlil Jiří Velenský. Celý program přímé pomoci bude trvat pravděpodobně půl roku.
 
Na přímou pomoc rodinám využije organizace přibližně dvě třetiny z prostředků veřejné sbírky Povodně 2009. „Tyto granty budeme poskytovat především na rekonstrukce poničených domů a nákup vybavení domácností,“ doplnil Jiří Velenský. Zbylou třetinu peněz využije organizace na podporu obcí při obnově veřejného majetku, například opravy škol, školek nebo veřejných hřišť, a nákup okamžité materiální pomoci.
 
Ve většině postižených oblastí už lidé s odklízením pokročili natolik, že se mohou věnovat vysoušení a obnově obyvatelnosti zaplavených domů. Člověk v tísni ještě vyslal na Jesenicko zásilku s 32 vysoušeči a finančně podpořil další dvě obce v severních Čechách – Horní a Dolní Habartice.
 
Pomoc financuje společnost Člověk v tísni z veřejné sbírky Povodně 2009, na kterou lidé přispěli 56 miliony korun. Prostřednictvím dárcovských DMS poslali lidé 15,5 milionu korun, přímo na konto sbírky pak 40,5 milionu. Dalších 500.000 korun věnovala organizace ze svého humanitárního fondu Klub přátel.
 
Další informace poskytne:
Jiří Velenský, koordinátor povodňového týmu
Mobil: 776 147 376

zdroj: www.clovekvtisni.cz

 

vytisknout  e-mailem